"Legalizarea plicului" la medici: O abordare europeană

România este pe cale să legalizeze È™i să impoziteze – potrivit anunÈ›ului făcut săptămâna trecută de premierul Victor Ponta È™i de ministrul Sănătății – atenÈ›iile primite de medici de la pacienÈ›ii recunoscători. Pentru Europa ar fi o premieră exotică.

  Premierul  Ponta a promis bază legislativă pentru ca medicii să poată primi plăți informale sau atenÈ›ii de la pacienÈ›i, cu câteva condiÈ›ii: acestea să fie acordate după încheierea tratamentului sau consultaÈ›iei, să fie declarate È™i impozitate.

O singură È›ară europeană a încercat ceva asemănător, dar ea nu este în niciun caz cel mai recomandat exemplu. În 2013, Grecia a legalizat aÈ™a-numitele "fakelaki", plicurile cu bani date medicilor, indirect.

Nici măcar Grecia, însă, nu a mers atât de departe încât să impună declararea È™i impozitarea, întrucât legea a fost creată pentru cadouri prin care pacienÈ›ii îÈ™i exprimau gratitudinea È™i se referea, iniÈ›ial, la daruri fără valoare bănească. Realizând că nu există niciun cadou care să nu presupună bani, sintagma respectivă a fost eliminată în timpul discuÈ›iilor din Parlament.
Proiectul legii a fost depus de Giannis Panousis, ajuns adjunct al ministrului de Interne în Cabinetul lui Alexis Tsipras.

Syriza È™i-a propus abrogarea legii, a anunÈ›at asta încă din campanie È™i a reluat de curând subiectul, È™i probabil va fi într-adevăr eliminată de către viitorul guvern Tsipras.

Europa înăspreÈ™te legislaÈ›ia

În toate celelalte state europene sunt interzise plățile informale sau cadourile către medici, chiar dacă au mai apărut, în Europa centrală È™i de est, unde este foarte răspândit fenomenul corupÈ›iei, astfel de iniÈ›iative fanteziste. Trendul este, însă, de înăsprire a pedepselor pentru corupÈ›ia personalului medical.

În Raportul UE privind corupÈ›ia din sănătate, publicat în decembrie 2013, România se număra printre statele unde 70% din respondenÈ›i considerau că acest fenomen este larg răspândit în sistemul public medical.

Cum stau alte state membre, în ceea ce priveÈ™te legislaÈ›ia È™i percepÈ›ia opiniei publice
 
LegislaÈ›ia din Marea Britanie este considerată cea mai eficientă în combaterea corupÈ›ie din sistem, indiferent că este vorba despre relaÈ›ia medicilor cu pacienÈ›ii, cu firmele farmaceutice sau despre achiziiÈ›ile de aparatură medicală, potrivit Raportului.

În FranÈ›a s-au înregistrat, în 2010, 219 de condamnări cu închisoare în sistemul sanitar, s-au dat 46.280 zile de suspendare a dreptului de a practica medicina È™i în 240 de cazuri licenÈ›a a fost permanent suspendată.

În Ungaria, Codul de Etică al Camerei Medicilor acceptă plățile informale. PacienÈ›ii nu-È™i cunosc drepturile, nu È™tiu exact care este graniÈ›a dintre legal È™i ilegal, iar populaÈ›ie este tolerantă față de fenomentul mitei pentru medici.
Plățile informale nu sunt, însă, legiferate de stat.

Ministrul sănătății din Cehia a încercat să formalizeze plata pentru transferul pacientului la un medic anume. Nu a reuÈ™it.
Tot în Cehia s-a dorit legalizarea primirii de către medici a unor mici daruri, buchete de flori, cutii de ciocolată etc., însă proiectul a fost respins, deÈ™i populaÈ›ia s-a arătat favorabilă unui astfel de demers, întrucât È™i la ei se obiÈ™nuiesc plățile informale care suplimentează veniturile mici ale personalului din sănătate.

Austria a transparentizat listele de aÈ™teptare, în interiorul spitalelor, astfel încât toÈ›i medicii pot vedea dacă un pacient sare câteva locuri pe lista de aÈ™teptare pentru operaÈ›ii. Medicul care face acest lucru poate fi imediat tras la răspundere de confraÈ›ii săi, aÈ™a încât fenomenul s-a diminuat.

De asemenea, Austria a înăsprit în 2008 pedepsele pentru medicii corupÈ›i.

În Slovacia a apărut în 2012 o miÈ™care a medicilor împotriva mitei, iniÈ›iată de un neurochirug, Milan Mrázik. Aproximativ 10% din medicii slovaci făceau parte în 2013 din această miÈ™care susÈ›inută È™i de Camera Medicilor, È™i purtau banderole pe care scria "Nu primesc mită" sau "Mita este interzisă". Primirea cadourilor È™i a banilor este interzisă È™i în Slovacia, ca în toate statele europene, dar miÈ™carea È™i-a propus spargerea cercului vicios în care mita este normă È™i pentru pacienÈ›i È™i pentru doctori.

IniÈ›iativa a fost respinsă de unii dintre angajaÈ›ii sistemului sanitar care au susÈ›inut că refuzarea mitei este un lucru firesc, cât timp există È™i jurământul lui Hipocrat.

Țările rezentate mai sus sunt configurează exemple al modului în care s-a pus, la un moment dat, problema în privinÈ›a plăților informale, de orice fel, în sistemele de Sănătate. În majoritatea statelor europene, nu numai plățile informale ci È™i micile cadouri sunt interzise, iar o astfel de mentalitate e de la sine înÈ›eleasă, îndeosebi în cele aparÈ›inând nordului Europei,
Curs de guvernare

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Valeriu Iftime i-a promis "război" Farului la debutul lui Ianis Zicu! Ce a spus despre Gică Hagi: "E greu"!

astăzi, 18:00

Valeriu Iftime: "Chiar cred că pot să câÈ™tig" Valeriu Iftime nu vrea să mai aibă emoÈ›ii în actualul sezon È™i îÈ™i propune să înceapă cu dreptul împo...

Lecții de autoapărare: Jandarmii botoșăneni, prezenți în Tabăra de la Agafton! ( Foto,Video)

astăzi, 17:00

În această după-amiază, cei aproximativ 130 de participanÈ›i la cea de-a doua serie a Programului de Tabere ARC 2025, desfăşurat la Centrul de Agrement ,,Codrii de Aramă" Agafton, au ...

Reforma pensiilor speciale: Vârsta de pensionare ar putea crește la 65 de ani!

astăzi, 15:35

Ministrul Muncii, Florin Manole, a anunÈ›at că este în pregătire un proiect de lege privind pensiile speciale, care va include creÈ™terea vârstei de pensionare. „Vom avea o creÈ...