"Ideea deşteaptă" care i-a venit lui Ponta ca să astupe găurile din buget

Creşterea cotei unice la 22% şi scăderea TVA cu două procente, aceasta a fost varianta propusă de premierul Victor Ponta în ultima şedinţă a USL pentru a aduce bani la buget anul viitor. Şeful guvernului le-a transmis liberalilor, la întâlnirea de vineri, că încasările la buget nu sunt cele prognozate şi le-a propus unificarea cotei unice şi a TVA la 22%, măsura urmând a fi aplicată începând din 2014, au declarat pentru gândul.info surse din USL.

În cadrul şedinţei nu s-a luat nicio decizie, propunerea premierului urmând a fi discutată pe larg într-o şedinţă ulterioară.

Ponta le-a spus liberalilor că ştie că PNL are o "sensibilitate" când se discută despre majorarea cotei unice, dar trebuie luată o decizie pentru a creşte veniturile la buget. Potrivit propunerii avansate de Ponta în interiorul Uniunii, cota unică ar urma să crească de la 16% la 22%, în timp ce TVA ar scădea de la 24% la 22%.
   
"La finalul şedinţei USL de vineri, Ponta a venit cu această propunere. Discuţia a pornit de la faptul că încasările la buget nu sunt cele prognozate, iar dacă vrem fonduri pentru investiţii trebuie să luăm o decizie în interiorul USL. Nu s-a luat o decizie, ci a fost doar o propunere. A fost o discuţie generală, nu s-a intrat în detalii", au precizat pentru gândul.info surse din conducerea PSD.

Un alt lider PSD a precizat că Ponta le-a vorbit liberalilor despre necesitatea găsirii unei "idei deştepte", care să crească veniturile la buget, în acest sens prezentându-le varianta la care s-a gândit.

Propunerea venită din partea premierului a fost discutată ieri seară la şedinţa PNL, ţinută în biroul lui Crin Antonescu. PNL a spus că nu va fi de acord cu majorarea cotei unice, "mai ales că în ultima perioadă am promis că nu vom creşte taxele".

"Ponta a venit la final şi a aruncat asta ca o propunere, în condiţiile în care se discuta despre cum va arăta bugetul pe 2014. Ideea era să fie unificate cota unică şi TVA la 22%", au afirmat pentru gândul.info surse din conducerea PNL.

Mai mult, 2014 este un an electoral, iar creşterea cotei unice ar fi o grea lovitură pentru PNL în perspectiva alegerilor europarlamentare şi prezidenţiale.

De asemenea, o asemenea schimbare a politicii fiscale ar trebui negociată cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

PNL s-a opus în acest an impozitării salariilor care depăşesc o mie de euro, deşi măsura a fost insistent susţinută de premierul Victor Ponta.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Deputatul Marius Budăi pune în „dezbatere” programele PSD și PNL, chiar dacă liberalii au fugit de confruntare!

astăzi, 13:00

Prim-vicepreședintele PSD Botoșani, deputatul Marius Budăi, a declarat că, după fuga liberalilor de la o dezbatere pe propunerile electorale, va prezenta în absența acestora programele de ...

IPJ Botoșani: Principalele fapte interzise în ziua votului, precum și pedepsele prevăzute de lege!

astăzi, 12:30

Persoana care continuă propaganda electorală sau sfătuiește alegătorii, la sediul secțiilor de votare, să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, poate primi o amendă cuprinsă într...

Valeriu Iftime, vot pentru ”un președinte credincios, care iubește poporul” (Foto, Video)

astăzi, 12:29

Însoțit de liberalii din echipa de campanie, Valeriu Iftime a votat duminică la amiază într-o circumscripție electorală din localitatea Cătămărăști Deal, comuna Mihai Eminescu. ...