"Generozitatea" guvernului atinge cota de alarmă

"Generozitatea" guvernului atinge cota de alarmă
Ajutoarele şi pensiile majorate vor costa în jur de un miliard de euro. Promisiunile în cascadă pentru circa 10 milioane de persoane sunt în contul viitorului buget şi a următorului guvern. Cum va proceda?
 
În decurs de câteva zile, premierul şi candidatul la preşedinţie, Victor Ponta, a anunţat o avalanşă de majorări de indemnizaţii, alocaţii şi pensii. Largi categorii sociale urmează să primească sume de  câteva zeci sau sute de lei.

În total, potrivit calculelor executivului şi estimărilor Capital, efortul pentru buget va fi în jur de un miliard de euro. Creşterea pensiilor cu 5%, peste nivelul legal, după cum a afirmat prim ministrul, va însemna o suplimentare a bugetului de pensii de 2-2,5 miliarde  de lei.

În primăvara acestui an, ministrul Muncii, Rovana Plumb, arăta că majorarea nu poate depăşi 4%-4,4%, în cel mai bun caz. Acum, argumentul care stă la baza deciziei este creşterea economică, deşi Institutul Naţional de Statistică a publicat date conform cărora România este în recesiune.

Iar contextul internaţional şi intern indică o nouă scădere în al treilea trimestru.

"Din fericire, anul acesta am încasat puţin mai mult, asta permite guvernului să păstreze, în primul rând două angajamente fundamentale pe care eu le-am luat ca prim-ministru şi care sunt convins că vor rămâne. Nu se va mai tăia niciodată niciun leu din pensia cuiva, e foarte important, trăim în România unde oamenii ştiu ce au păţit în 2010, se va aplica în fiecare an cel puţin legea care prevede indexarea pe acea metodă cu coeficient de inflaţie şi creşterea salariului mediu", a declarat Victor Ponta la un post de televiziune.

Presiunea asupra bugetului de anul viitor creşte din cauza promisiunilor generoase de aproximativ un miliard de euro, care se adaugă angajamentelor de cel puţin 3 miliarde de euro rezultate din: reducerea CAS (peste un miliard euro), tăierea deficitului cu 0,8% din PIB, conform Compactului fiscal (peste un miliard euro), creşterea cheltuielilor de apărare şi a cofinanţării fondurilor UE (mai mult de un miliard euro).

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
258

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
316

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
712

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...