"Freezing rain" - Şeful Poliţiei Rutiere: "Am un singur sfat pentru şoferi: să rămână acasă!"

Şeful Poliţiei Rutiere: Nu ai ce să-i faci, decât să fii spectator! "Freezing rain" apare de obicei atunci când un front atmosferic de aer cald se suprapune peste unul rece, aflat sub temperatura de îngheţ. Mişcarea se întâmplă cel mai des în apropierea unor suprafeţe de apă. Practic, fulgii de zăpadă intră în contact cu stratul de aer cald, se topesc şi se transformă în ploaie.

Apoi, picăturile ajung din nou în stratul de aer rece, aproape de suprafaţa pământului, şi se răcesc brusc, fără însă să îngheţe complet. Îngheţul are loc instantaneu, la contactul cu suprafeţele reci de la sol: asfalt, cabluri de elctricitate, copaci, avioane sau orice altă suprafaţă rece.

Şeful Poliţiei Rutiere: "Nu ai ce să-i faci, decât să fii spectator"

Şeful Poliţiei Rutiere, Lucian Diniţă, a declarat pentru gândul.info că poleiul care se va depune pe şosele în acest weekend nu lasă loc de prea multe măsuri de prevenire.

"Am un singur sfat pentru şoferi: să rămână acasă! Nu au cum să plece, asta e. Dacă se hazardează vreunul să plece, se va întâlni cu restricţii de circulaţie şi cu tronsoane de drum închise", a declarat Lucian Diniţă pentru gândul.info.

Dacă şoferii ar evita pe cât posibil călătoriile, atunci şi deszăpezirea ar merge mai eficient, crede Lucian Diniţă: "Toată lumea se plânge de deszăpezire, dar uitaţi-vă în SUA sau în Canada. Aţi văzut acolo deszăpezire cu maşini pe şosea? Când li se zice să stea acasă, păi nu iese nimeni".

Şeful Poliţiei Rutiere mai spune că, în cazul în care va apărea fenomenul ploii îngheţate, lucrurile vor fi şi mai grave: "N-ai ce să-i faci, decât să fii spectator. Mai sunt unii care se găsesc să facă şi drifting (derapări controlate cu maşina), că e îngheţat pe jos".

"Freezing rain" şi electricitatea

Unul dintre cele mai mari pericole pe care le pune ploaia îngheţată este ruperea cablurilor electrice. Gheaţa care se depune pe cabluri poate provoca ruperea lor şi apariţia unor pene extinse de curent electric.

"Dacă îngheaţă 20 de kilometri de cablu în câmp, vă daţi seama că e imposibil de prevenit avaria. Avem însă echipe consemnate şi pregătite să intervină. Deocamdată nu există avarii majore, ci doar deranjamente punctuale", au explicat pentru gândul.info reprezentanţii Enel.

În oraşe, există variante de avarie, dacă apare distrugerea cablurilor din cauza ploii îngheţate, au mai spus cei de la Enel: consumatorii dintr-o anumită zonă pot fi preluaţi pe o altă linie de electricitate sau, în cel mai rău caz, pot fi aduse generatoare mobile de electricitate.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Performanțele profesionale ale funcționarilor publici ar putea fi evaluate anual!

Sunday, 23 February 2025

Proiectul, semnat de 55 parlamentari PSD și ai minorităților naționale, între care și de premierul Marcel Ciolacu, propune modificarea și completarea, în acest sens, a Ordonanței de...

Poliția Română: Atenție la solicitările de a vota diverși concurenți la anumite competiții!

Sunday, 23 February 2025

În special, una dintre aplicațiile de mesagerie a devenit un teren fertil pentru autorii care caută să exploateze încrederea și naivitatea utilizatorilor. Sub pretextul simplu al &b...

În această dimineață: Incendiu izbucnit în podul unei case dintr-o localitate din Botoșani!

Sunday, 23 February 2025

Aceștia au constatat faptul că incendiul se manifesta în podul casei, unde ardeau câteva grinzi din lemn și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la între...