"Eşti COBAI, ştii ce înseamnă asta!". Dezvăluirile românilor incluşi în studii clinice

"Eşti COBAI, ştii ce înseamnă asta!". Dezvăluirile românilor incluşi în studii clinice
Mii de români acceptă anual să fie incluşi în studii clinice. Mulţi dintre ei, extrem de bolnavi, nu au alternativă pentru că lista de medicamente compensate nu a fost actualizată de şase ani, iar organismele lor nu răspund la tratamentele decontate de stat. Alţii sunt împinşi de sărăcie şi acceptă pentru că o parte dintre teste sunt recompensate cu sute de lei. Iar companiile farmaceutice se îndreaptă tot mai mult către ţara noastră. Datele arată că studiile clinice aduc anual 200 de milioane de euro.

În urmă cu zece ani, Adriana a fost diagnosticată cu o formă gravă de cancer. În 2009, tratamentul oferit gratuit de stat nu a mai dat rezultat, iar medicul i-a spus că poate trăi doar dacă urmează un nou tratament cu un medicament inovator. Acesta nu primise încă avizul Agenţiei Medicamentului, aşa că, alături de alţi 48 de români, a fost inclusă într-un studiu clinic.

"Primul impact asupra organismului nu a fost unul uşor de acceptat. Am avut dureri îngrozitoare, de oase, de muşchi, de cap. Mare parte din oameni spuneau: OK, eşti cobai, ştii ce înseamnă asta", a spus Adriana.

Dar acest medicament s-a dovedit a fi şansa Adrianei. "O şansă de una la un milion să ai parte de un tratament atât de bun într-un timp relativ scurt. Adică, ceva nu merge, găsim repede o soluţie şi includem un alt tratament. Cam aşa ar trebui să funcţioneze sistemul", a mai spus femeia.

Mii de români acceptă anual să fie incluşi în studii clinice. Printre ei, 62 de persoane care au participat la realizarea studiului clinic ce urma să demonstreze că vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino era sigur. Însă analizele de laborator au arătat că nivelul unei toxine era de opt ori mai mare decât limita admisă, iar viaţa oamenilor putea fi pusă în pericol.

"Era de datoria sponsorului să anunţe Comisia Naţională de Etică referitor la calitatea necorespunzătoare la unul din parametrii. Se pare că Comisia Naţională de Etică nu a fost informată în legătură cu această problemă de calitate", a spus Anca Crupariu, purtător de cuvânt Agenţia Naţională a Medicamentului. 300 de studii clinice se fac anual în ţara noastră.

Sunt patru faze de testare a unui medicament. În faza întâi, testele se fac pe oameni sănătoşi, iar aceştia sunt recompensaţi financiar. Pentru celelalte faze sunt selectaţi oameni bolnavi şi nu primesc bani, ci doar decotarea transportului.

realitatea.net

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
355

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
634

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
1038

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...