"De ce eu nu pot fi cămătar, iar banca poate?" - întrebarea unui licean care i-a pus în încurcătură pe bancheri

La o întâlnire dedicată educaţiei financiare, elevii de clasa a XI-a au fost curioşi să afle ce fac băncile cu banii din comisioane şi de ce sunt taxaţi şi la bancomate. Au vrut să ştie şi ce efecte va avea legea dării în plată, dar mai ales de ce restanţierii sunt daţi afară din case.
 
Tinerii din 14 licee bucureştene au aplaudat furtunos atunci când câţiva colegi de-ai lor le-au pus întrebări mai puţini comode reprezentanţilor băncilor, relateaza Digi24.

Elev: "Am şi o întrebare de când am venit aici am curiozitatea asta - eu de exemplu ca cetăţean român de ce nu pot fi cămătar, iar banca face cămătărie legală?".

Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Băncilor: "Mai repetaţi o dată!".

Elev: "De ce eu nu pot fi cămătar, iar banca poate face cămătărie legală?".

Florin Dănescu: "Clienţii care aduc economii la bănci îşi doresc să li se bonifice o dobândă - de acord? Este cămătărie acest lucru? Bun! Pentru asta trebuie să ceară dobânzi pentru a acoperi cheltuielile băncii".

Elev: "Vă spun şi de ce mi se pare cămătărie: pentru că dobânda pe care o luaţi dvs. 10% din banii pe care îi primiţi, dvs. nu îi daţi pe toţi, se şi păstrează, pentru că trebuie să faceţi şi profit".

Florin Dănescu: "În România, băncile au pierdut timp de 5 ani la rând, ştiaţi? Cu tot cu cămătaria aceasta de care vorbiţi".

Elev: "Aveam 50 de lei, când am făcut tranzacţie, am scos scos bani din bancomat, mi-a arătat că mi-a luat 5 lei, ar fi 10% din valoarea totală, e cam mult doar pentru o tranzacţie".

Oana Ilaş, director în cadrul unei bănci: "Nu există nicio bancă, vă asigur, care să taxeze 10 la sută retragerea de numerar, chiar pe cardul de debit comisioanele sunt sub 0,3%".

Elevă: "De ce ar trebui să avem încredere în bănci, când foarte mulţi oameni şi-au pierdut casele datorită dvs.? Şi datorita dobânzilor foarte mari, şi creditelor care...".

Florin Dănescu: "Ce înseamnă foarte mulţi oameni? Ştiţi câţi oameni? Foarte mulţi aţi afirmat. Câţi? Dacă băncile nu ar recupera creditele, nu ar fi în măsură să plătească depozitele".

Elev: "Ce părere aveţi despre legea dării în plată şi cum mă va afecta pe mine, ca tânăr în România, care vrea să cumpere o casă în viitor?".

Florin Dănescu: "Cultura plăţii înseamnă cuvântul de onoare într-o economie fără de care nimeni nu poate să spere într-un loc de muncă într-o piaţă liberă".

Mulţumiţi sau nu de răspunsuri, liceenii au încheiat întâlnirea în aplauze.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Medic botoșănean condamnat la trei ani de închisoare pentru fraudarea CNAS!

astăzi, 08:27

Pe lângă condamnarea la închisoare cu suspendare, medicul nu mai are voie să profeseze timp de trei ani şi trebuie să returneze către Casa de Asigurări peste 155 de mii de lei, repre...

APEL umanitar: Ionuț s-a stins în Olanda, familia din Botoșani este dărâmată de durere!

astăzi, 08:00

Un botoșănean de 23 de ani a fost victima unui cumplit accident de muncă în Olanda. Vestea i-a înmărmurit de durere pe cei de acasă, care zile în șir au sperat că medicii vor ...

Doliu în sportul botoșănean, s-a stins un mare antrenor. ”Copiii mei au crescut sub bagheta dumneavoastră!”

astăzi, 07:30

A format campioni de calibru național, dar și antrenori care îi duc mai departe misiunea. Generații de copii au învățat de la el că sportul nu este doar o competiție, ci și un mod ...