"Cea mai grea iarnă din ultimii o mie de ani" – alarmă falsă, potrivit meteorologilor români

"Cea mai grea iarnă din ultimii o mie de ani" – alarmă falsă, potrivit meteorologilor români

   gandul.info

"Un enunţ atât de categoric este suspect din start", spune Roxana Bojariu, şefa serviciului Climatologie din ANM. Meteorologii români nu cred că anul acesta Europa va avea cea mai grea iarnă din ultimii o mie de ani, aşa cum au anunţat experţii polonezi acum câteva zile.

Asta pentru că estimările prognostice lunare şi sezoniere au un grad de realizare sensibil mai mic decât acela al prognozei vremii cu anticipaţie de până la 14 zile, ne-a mai explicat cercetătoarea, scrie Gandul.info.

"Poţi în anumite cazuri (fericite!) să apreciezi că ai o probabilitate semnificativ de mare de a avea o iarnă mai grea sau mai uşoară, comparativ cu limitele normale calculate pentru un interval de referinţă (de obicei 1961-1990). Să faci, însă, precizări şi asupra magnitudinii semnalului prognozat, ba chiar comparându-l cu ce s-a întâmplat într-un interval aşa de mare de timp (ultimul mileniu), e deja speculaţie fără fundament ştiinţific", a mai spus Roxana Bojariu.

Conform Gandul.info, stirea care a isterizat mass-media a pornit de la Institutul de Meteorologie din Polonia şi a fost preluată apoi de agenţiile de presă, fără a se preciza însă prea multe amănunte. Cert este că unii cercetători de acolo ar fi emis ipoteza cum că gerul-record de anul acesta va fi determinat de răcirea curentului Gulf Stream (sau Curentul Golfului) din Oceanul Atlantic. Climatologul Roxana Bojariu a precizat că această teorie nu are cum să stea în picioare.

Potrivit cercetătoarei, fluctuaţiile intensităţii Curentului Golfului sunt prea lente, ca urmare ele nu se disting în intervalul de anticipaţie de câteva luni. În consecinţă, fluctuaţiile Curentului se produc pe intervale de timp mult mai mari, de ordinul a zece ani şi chiar mai mult, aşa că n-au cum să fie simţite prea brusc. Comparativ cu alte perturbaţii din sistem, fluctuaţiile Curentului oricum sunt mici, a mai spus climatologul, citat de Gandul.info.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Beneficiarii de alocații și indemnizații își vor primi banii începând de luni!

astăzi, 09:19

Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc:- Alocația lunară de plasament;- Alocația lunară de plasament pentru copilul cu handicap;- Indemnizația de sprijin pentru plasament;...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfinţii Mucenici Petru, Dionisie şi Paulin

astăzi, 08:17
24

Pe vremea când Imperiul Roman era condus de împăratul Deciu (249-251), aprig prigonitor al creştinilor, Sfântul Mucenic Petru, un tânăr frumos şi viteaz, a fost prins de p...

Bogdan Andone răsuflă ușurat după FC Botoșani – CS Mioveni 1-0: „Băieții merită felicitări pentru că au luptat, au crezut!”

Vineri, 17 Mai 2024
373

Bogdan Andone a avut un discurs exuberant după ce FC Botoșani a învins-o pe CS Mioveni, 1-0, în turul barajului pentru menținerea/promovarea în Superliga.Unicul gol al partide...