Punctul de amendă ar putea crește cu peste 75% de la 1 ianuarie 2022

Salariul minim brut va creşte de la 1 ianuarie cu 250 de lei, la 2.550 de lei. În mână, cei circa 1,6 milioane de români plătiți cu leafa minimă vor primi 1.524 de lei. Majorarea salariului minim ar putea însemna şi creşterea punctului de amendă.

Astfel, amenzile rutiere s-ar putea mări şi ele din ianuarie, dacă autorităţile nu intervin şi nu mențin punctul de amendă la nivelul actual, în vigoare încă din 2017.

Codul Rutier actual prevede că punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie.

 

Totuși, de câțiva ani, valoarea punctului-amendă este plafonată, astfel că, deși valoarea salariului minim a tot crescut, nivelul amenzilor a rămas același. Concret, ultima creștere a amenzilor de circulaţie a avut loc în 2017, când punctul de amendă a fost majorat de la 125 la 145 de lei. Atunci, salariul minim brut pe economie era de 1.450 de lei.

Punctul de amendă a fost plafonat apoi, anual, prin ordonanţe de urgenţă.

De la 1 ianuarie, salariul minim brut va creşte de la 2.300 de lei cât este în prezent, la 2.550 de lei. 

După lege, asta înseamnă că valoarea punctului de amendă ar trebui să urce cu aproape 76%, la 255 de lei, dacă Guvernul nu decide menținerea nivelului actual. Decizia se va lua, însă, într-o perioadă în care statul are mare nevoie de bani, scrie Digi24.

În acest an, deficitul bugetar rămâne ridicat, peste 7% din Produsul Intern Brut, în ciuda creşterii economice. Anul viitor, însă, el va trebui redus. Acest lucru se face prin reducere de cheltuieli, creșterea încasărilor la buget sau ambele. Încasările vor crește și din majorarea salariului minim. Chiar dacă salariul minim brut va crește cu 250 de lei, la oameni vor ajunge doar 138 de lei.

Restul intră în vistieria statului sub formă de impozitul pe venit, și contribuții sociale. Totodată, creşterea salariului minim va trage în sus şi alte salarii care sunt apropiate ca valoare, spun reprezentanții mediului de afaceri. Iar asta înseamnă o presiune în plus pe firme, care şi aşa se confruntă cu creşteri de preţuri în mai multe sectoare, în special cel energetic.

Salariul minim va fi acordat pentru cel mult doi ani. După această perioadă cele două părți trebuie să convină fie creșterea salariului, fie desfacerea contractului de muncă.

Se presupune că, în doi ani, acel angajat va evolua profesional astfel încât să obțină un salariu mai mare. Aproape unu din trei angajaţi din România este remunerat cu salariul minim pe economie.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Gala Elevului Botoșănean – Moment de celebrare a performanței și implicării în educația botoșăneană!

astăzi, 11:20

Consiliul Județean al Elevilor Botoșani organizează, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Primăria Municipiului Botoșani, Consiliul Județean Botoșani și Teatrul &...

Un copil de trei ani a fost salvat de un adolescent. Micuţul s-a rătăcit pe o stradă!

astăzi, 11:18

Un adolescent din comuna Hlipiceni a observat, un copil de aproximativ 3 ani care alerga singur pe stradă, fără niciun adult în apropiere. Tânărul de 14 ani se afla cu tatăl său &ici...

Furtul comorilor dacice din Olanda, pus în scenă de interlopi români. Coiful de la Coțofenești, ținta principală!

astăzi, 10:55

Un club moto olandez cu legături criminale este în centrul anchetei privind furtul spectaculos al unor artefacte dacice dintr-un muzeu olandez. Jaful ar fi fost comis la comanda lumii inte...