PSD ţine cu dinţii de ordonanţa traseiştilor lui Dragnea, PNL îl foloseşte în luptă pe Iohannis. Amendamentul hilar propus de PSD

După ce Curtea Constituţională a decis că Ordonanţa 55, ordonanţa care a permis traseismul în administraţia locală, este neconstituţională, Camera Deputaţilor trebuia să decidă ce se întâmplă cu mandatele traseiştilor. După ce promotorii legii, Liviu Dragnea şi Victor Ponta, au anunţat că traseiştii nu ar trebui să îşi piardă mandatul, parlamentarii PSD au refuzat să discute această ordonanţă în Comisia Juridică. Printre cei care au votat împotrivă se numără deputata Cătălina Ştefănescu, o apropiată a lui Liviu Dragnea.

Deputaţii din coaliţia de guvernare nu au dorit să pună pe ordinea de zi Ordonanţa 55, care a permis migraţia aleşilor locali, dar a fost ulterior declarată neconstituţională, deşi astăzi este ultima zi în care se poate discuta în Camera Deputaţilor. În luna septembrie, după o întâlnire la Tulcea cu aleşii locali ai PSD, Liviu Dragnea şi Victor Ponta au promovat Ordonanţa de Guvern 55 prin care s-a permis aleşilor locali să opteze pentru un alt partid fără să-şi piardă mandatul. OUG a fost contestată la Curtea Constituţională şi a fost considerată în dezacord cu legea fundamentală, parlamentarilor revenindu-le misiunea să precizeze ce se va întâmpla cu mandatul aleşilor locali care şi-au schimbat partidul, scrie Gândul.info.  

Theodor Cătălin Nicolescu de la PNL a propus suplimentarea ordinii de zi a Comisiei Juridice pentru discutarea Ordonanţei 55, el invocând în acest sens mesajul preşedintelui Klaus Iohannis de luni, din Parlament.

"Domnul preşedinte v-a adus aminte de ordonanţa 55 şi dacă vreţi să ştiţi cum aţi înţeles ordonanţa comisia de ordonanţa aţi supus la vot Constituţia, încălcaţi statul de drept. 13 colegi au votat că domnul Dragnea şi domnul Ponta au încălcat principiile constituţionale ale statului de drept. Haideţi să nu ne batem joc de regulament, termenul este 11 februarie, dacă nu o discutăm astăzi va trece, dacă vreţi să nesocotim decizia CCR", a spus Nicolescu.

Vicepreşedintele Comisiei Juridice, Ciprian Nica (PSD), a supus la vot suplimentarea ordinii de zi pentru discutarea Ordonanţei 55, dar pesediştii şi cei de la UNPR au votat împotriva discutării ordonanţei traseiştilor lui Dragnea. Printre cei care au votat împotriva suplimentării ordinii de zi a fost deputata Cătălina Ştefănescu, o apropiată a lui Liviu Dragnea.

"Deşi termenul de adoptare a acestei ordonanţe este 11 februarie, deci practic nu vor să o discutăm, suntem prima cameră sesizată. Mai mult decât am fost de dimineaţă şi la Comisia de Administraţie unde am depus amendamente aşa cum a decis Curtea Constituţională în sensul că odată cu apariţia CCR mandatele consillierilor locali şi judeţeni au încetat, deci de la data de 20 ianuarie, de când s-a publicat în Monitorul Oficial, nu mai sunt consilieri locali şi judeţeni, că şi mandatele primarilor şi preşedinţilor de CJ-uri urmează a înceta. La Comisia de Administraţie, PSD a refuzat toate aceste amendamente şi a venit cu un amendament care va intra în istoria hilară a Parlamentului prin care se interzice Guvernului să emită Ordonanţe, al căror efecte, aşa este exprimarea lor, pot încălca principiile statului de drept. Pe de o parte au votat Constituţia şi i-au spus domnului Ponta să nu mai încalce Constituţia şi legile statului de drept, a declarat Nicolescu, după votul privind suplimentarea ordinii de zi

Înaintea Comisiei Juridice, Comisia pentru Administraţia a adoptat următorul amendament pentru Ordonanţa 55, fără a preciza ce se întâmplă cu mandatul aleşilor locali care au migrat în perioada în care Ordonanţa a fost în vigoare.

"Se interzice Guvernului de a emite ordonanţe al căror efecte pot încălca principiile constituţionale ale statului de drept şi deciziile Curţii Constituţionale", este amendamentul propus de PSD, prin deputatul Laurenţiu Nistor, şi care a fost aprobat de Comisia pentru Administraţie din Camera Deputaţilor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Furtună puternică și ploi în Botoșani: Stâlpi de telefonie și copaci la pământ, fire electrice rupte de vânt! (Foto, Video)

Sunday, 29 September 2024

În localitatea Pomârla, drumul spre Vama Racovăț era blocat parțial de un stâlp de telefonie. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu accesorii specifice, da...

Prefectul Dan Nechifor și șeful ISU Botoșani, verificări la serviciile de permanență din județ! (Foto)

Sunday, 29 September 2024

Prefectul județului, Dan Nechifor, a verificat, în această seară, modul în care au fost puse în aplicare măsurile preventive și de intervenție la nivelul unităților administr...

Polițiștii din Botoșani au năvălit în Centrul Vechi, ce constatări au făcut! (foto)

Sunday, 29 September 2024

În noaptea de 28 spre 29 septembrie, între orele 18.00-02.00, a fost desfășurată o razie, cu efective mărite, pe raza orașului municipiului Botoșani și a comunelor arondate Secțiil...