Protest pentru cultura, cu teancuri de carti la intrarea in Ministerul Finantelor

Protest pentru cultura, cu teancuri de carti la intrarea in Ministerul Finantelor
Artisti si manageri culturali au protestat astazi la Ministerul Finantelor, fata de reducerea bugetelor institutiilor culturale si desfiintarea TVR Cultural, depunand teancuri de carti la intrarea in cladire, cu mesajul "Ati zidit cultura vie!", infomeaza rtv.net.

Aproximativ 20 de persoane, reprezentanti ai Coalitiei Sectorului Cultural Independent, o platforma informala care reuneste in jur de 12 organizatii culturale din Bucuresti si Cluj-Napoca, ce a organizat acest demers, s-au strans astazi, la ora 13.00, in fata sediului Ministerului Finantelor. Printre acestea s-au aflat scriitorul Vasile Ernu si coregraful Mihai Mihalcea.

Participantii la acest protest sub forma de flash-mob au venit echipati cu zeci de carti pe care le-au asezat in teancuri in fata usilor glisante de la intrarea in Ministerul Finantelor, afisand pe acest "edificiu" o foaie cu textul "Ati zidit cultura vie!".

"Este un semnal de protest fata de cele mai recente masuri ale Guvernului", a declarat pentru Mediafax Raluca Voinea, curator si critic de arta, referindu-se la taierea bugetului Institutului Cultural Roman (ICR), prin rectificarea bugetara, al Administratiei Fondului Cultural National (AFCN), care ar urma sa nu mai primeasca contributia anuala a Loteriei Romane, reprezentand peste 95% din bugetul Fondului, si la desfiintarea TVR Cultural. "Si nu stim cand se vor opri", a mai spus aceasta.

Voinea a mai atras atentia ca miscarea Coalitiei Sectorului Cultural Independent este una a oamenilor care produc cultura contemporana "vie", in Romania, fara prea multa incurajare din partea statului, iar prin taierea fondurilor pentru cultura, "practic, toata munca de ani de zile e ca si cum n-ar fi fost".

Ea a mai spus ca nu se asteapta vreo reactie din partea decidentilor politici, dar se poate transmite un semnal catre comunitatea culturala, pentru ca aceasta sa devina constienta ca poate face front comun pentru a nu fi ignorata de deciziile politice.

"In contextul asta, am impresia ca nimic nu mai conteaza, niciun fel de actiune, de declaratie, de demers", a spus si Mihai Mihalcea, acuzand politicienii de "cinism", "nesimtire maxima" si "inconstienta". "N-am crezut ca vom ajunge la asemenea masuri. Daca chiar in `90, cand veneau minerii, se mai intrezarea o speranta pentru viitor, acum nu mai exista. Foarte multi colegi vor sa emigreze, la modul cel mai serios. Chiar nu stiu ce ar putea determina clasa politica actuala sa devina mai lucida si sa faca ceva pentru cei care au facut ceva in tara asta", a mai spus Mihalcea.

Un reprezentant al Ministerului Finantelor, care s-a prezentat drept Bogdan Grunevici, seful Biroului de informatii publice de la Directia Comunicare, a iesit din cladire, peste teancurile de carti, flancat de doi gardieni, sa-i intrebe pe cei adunati de ce au venit, daca doresc o audienta si daca isi pot pune cartile pe margine ca sa nu blocheze intrarea in institutie. Protestatarii i-au raspuns ca aceste carti aduse sunt ale ministerului, care poate face ce doreste cu ele. Au urmat cateva explicatii, ce este Coalitia Sectorului Cultural Independent, de ce protesteaza, la finalul carora barbatul a luat niste date de contact pentru a le comunica mai departe, sa se stabileasca eventual o audienta. De altfel, reprezentantii Coalitiei l-au informat si ca au depus o scrisoare in care isi prezinta demersul la Ministerul Finantelor.

Manifestantii s-au imprastiat apoi pentru a nu depasi durata de pana la 15 minute in care se poate protesta fara autorizatie, iar dupa plecarea lor au ajuns la minister si cativa reprezentanti ai fortelor de ordine.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Incendiu de vegetație noaptea trecută la Havârna, casele, la un pas de a lua foc!

astăzi, 08:27
9

Chemați în ajutor, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani și Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Havârna au ajuns la caz cu două autospeciale de stingere. ...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfântul Sfinţit Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei şi cei împreună cu el

astăzi, 08:04
16

Sfântul Patrichie a trăit în secolul al 4-lea după Hristos şi a fost Episcop în Prusa. Acest oraş avea izvoare de ape fierbinţi şi era situat pe malul dinspre Asia al Mării Ne...

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
214

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...