PROTEST! Drum distrus, nervi întinşi la maximum: "Ei câştigă banii şi noi muncim ca proştii!"FOTO

PROTEST! Drum distrus, nervi întinşi la maximum: "Ei câştigă banii şi noi muncim ca proştii!"FOTO
Au ajuns la capătul răbdării şi au ieşit în drum să-şi strige nemulţumirea faţă de lipsa de reacţie a autorităţilor faţă de deteriorarea constantă a drumului judeţean ce le străbate localitatea.

În jur de 40 de săteni din Nicşeni, coordonaţi de fostul consilier local Paul Creţu, şi-au început săptămâna pe drumul judeţean 296, într-un protest ce a avut loc pe scările Căminului Cultural din sat. Oamenii au afişat bannere şi au reclamat faptul că de ani de zile autorităţile judeţene ignoră starea proastă a drumului, ba chiar permit deteriorarea lui prin tolerarea marilor transporturi de materiale de construcţie, ce depăşesc 80 de tone, şi care tranzitează localitatea.


Mai mult, pe lângă faptul că stratul asfaltic este distrus constant, şi casele oamenilor au de suferit din cauza trepidaţiilor care afectează structura de rezistenţă şi care lasă în urmă mari crăpături în imobile. Este cazul unei bunicuţe de 80 de ani din Dorobanţi care, pe lângă faptul că este obligată să-şi plătească asigurarea la casă, ce depăşeşte 100 de lei (la o pensie de puţin peste 400 de lei, n.r.), trebuie să investească şi în reparaţii.

"Acu’ doi ani mi-am reparat casa şi acum iar se crapă", plângea bătrânica, arâtând spre crăpături. La fel şi un alt sătean, Petru Ispir, spune că şi casa lui dar şi a vecinilor sunt crăpate în jurul ferestrelor şi că şi-ar dori să aibă posibilitatea financiară să dea în judecată Consiliul Judeţean pe care îl consideră responsabil de tot ce li se întâmplă.



"An de an avem parte de câteva camioane de bitum aruncate cu foarte mare zgârcenie dar în doar o mică parte din craterele care apar ca în urma unui bombardament. Ne-am săturat să fim bătaia lor de joc. În majoritarea anilor, administraţia acestui drum este în grija firmei domnului Conţac (Transporturi Auto, firma câştigătoare a licitaţiei privind întreţinerea drumurilor judeţene, n.r.), care ar trebui să execute majoritatea lucrărilor de întreţinere. Care lucrări de întreţinere? Scuipatul cu câteva lopeţi de bitum? Şanţurile care sunt cosite, săpate şi întreţinute de angajaţii Primăriei? Obligaţia este a Consiliului Judeţean, nu a noastră, dar noi le facem treaba. Ei câştigă banii şi noi muncim ca proştii"
, a susţinut Paul Creţu.


Oamenii au mai spus şi că s-au săturat să bage bani în reparaţiile autovehiculelor care sunt uzate din cauza kilometrilor parcurşi prin gropi şi să ia amenzi pentru că maşinile nu se prezintă în bună stare la controalele din trafic. În cazul în care nu se va face nimic în privinţa drumului, oamenii din Nicşeni sunt pregătiţi să se alieze cu sătenii din Roma şi să protesteze în faţa Palatului Administrativ din municipiul Botoşani.



Şeful CJ, Gheorghe Sorescu, susţine că a văzut cu ochii lui cum marii transportatori tranzitează drumurile judeţene încărcaţi cu diverse materiale de construcţii, însă face apel la oameni să aibă răbdare până când, odată cu încheierea programului de iarnă, să poată începe lucrările de întreţinere pe drumurile judeţene.

"Inclusiv zona care duce spre Nicşeni, pe lângă Roma, unde sunt alunecările de teren, este luată în calcul pentru întreţinere. Tot răul spre bine pentru că cheltuielile cu iarnă nu vor fi foarte mari şi suntem în situaţia în care de îndată ce se poate intra pe drumuri se vor face reparaţii. Cât despre limitarea greutăţii transportatorilor, acest lucru este în sarcina Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri. Se pot pune limitatoare de greutate. Problema este că pe o gândire multianuală trebuie să luăm în calcul o investiţie totală pentru că ceea ce facem noi, cârpeala asta, nu mai ţine. Drumurile sunt depăşite şi este nevoie de investiţii", declară Gheorghe Sorescu, şeful CJ.
 

 

Spune-ne opinia ta