Protest al profesorilor din cauza salariilor! "Totul s-a făcut în mare secret!"

Protest al profesorilor din cauza salariilor! "Totul s-a făcut în mare secret!"
Propunerile privind salarizarea în sistemul bugetar scot cadrele didactice în stradă! Mai mulţi angajaţi din sistemul de învăţământ din judeţul Botoşani, membri al Ligii Sindicatelor din Învăţământ, vor participa pe 18 şi 19 aprilie, alături de colegi din ţară, la o pichetare în faţa Guvernului.

Sindicaliştii din educaţie spun că grila de salarizare din proiectul de ordonanţă îi dezavantajează pe salariaţii din sistem, în special pe cei aflaţi la început de carieră.

“Grila propusă prin acest proiect de ordonanţă era una care nu putea să ne mulţumească. Acest proiect ar fi trebuit în prealabil discutat cu noi. Totul s-a făcut în mare secret dar grilele au fost eliberate de fiecare minister. Grilele în sine conţineau şi creşteri salariale la anumite categorii, dar şi reduceri. În ultimii doi-trei ani prin înţelegerile dintre sindicate şi Guvern au avut loc nişte creşteri salariale la profesorii debutanţi, la prima parte a grilei. Tocmai aceste creşteri care s-au dat profesorilor la început de carieră prin acest proiect se pierd. S-ar tăia foarte mult la învăţătorii cu studii medii, ar fi fost afectat foarte mult şi personalul didactic auxiliar. Era o grilă care ne-ar fi împărţit ca şi percepţie asupra nivelului stabilit", a spus Liviu Axinte, liderul LSI.

Acesta este de părere că pentru aplicarea unei legi de salarizare unitare în sistemul bugetar la anumite categorii de bugetari trebuie operată o reducere a salariilor, pentru a se ajunge la o echitate.

Vicepriemierul: "Am gresit, ne retragem acest proiect!"
De partea cealaltă, vicepremierul Vasile Dincu a declarat, marti, ca proiectul privind salarizarea din sistemul bugetar se retrage si nu trebuie sa intre pe ordinea de zi a Guvernului. El a spus ca Guvernul a anuntat partenerii sociali ca sistemul a fost gandit in asa fel incat niciun salariu sa nu scada, iar daca nu s-a reusit acest lucru, proiectul va fi retras.

"Noi am fost deschisi si am anuntat partenerii sociali ca noi am gandit sistemul in asa fel incat sa nu fie nicio scadere de salariu in acest moment si daca acest proiect nu a iesit asa, inseamna ca am gresit, ne retragem acest proiect si incepem sa lucram de saptamana viitoare, eventual cu ei, intr-un consiliu tripartit, sa lucram pentru a face o varianta care sa fie acceptabila pentru toti, sigur, in limita unor bani pe care ii avem in acest moment", a adaugat Vasile Dancu.

 

Spune-ne opinia ta