Protest al fermierilor în PTF Stânca față de importurile de cereale din Ucraina

Protest al fermierilor în PTF Stânca față de importurile de cereale din Ucraina

Aproximativ 200 de fermieri din judeţul Botoşani vor participa, săptămâna viitoare, la un protest împotriva „deciziilor autorităţilor europene privind liberalizarea comerţului cu produse agricole şi agroalimentare din Ucraina".

Acţiunea va avea loc pe 7 aprilie în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca, organizator fiind Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, Asociaţia Moldoovis şi Asociaţia de proprietari „Paltinul" din Păltiniş.

Potrivit organizatorilor, cei aproximativ 200 de fermieri vor participa la acţiune cu tractoare agricole, remorci, maşini şi camioane.

„Scopul adunării publice îl constituie manifestarea şi marşul de deplasare cu viteză redusă al persoanelor şi mijloacelor mecanice în legătură cu efectele devastatoare asupra fermierilor, sectorului agricol, populaţiei şi economiei naţionale a României, urmare a deciziilor autorităţilor europene privind liberalizarea comerţului cu produse agricole şi agroalimentare din Ucraina", se arată în adresa înaintată de fermieri, potrivit AGERPRES.

Protestul vizează şi "problemele generate de Strategiile de la Fermă la Furculiţă, Biodiversitate, Pactul ecologic european, Regulamentul de utilizare sustenabilă a pesticidelor, amânarea legislaţiei privind tehnicile de ameliorare modernă, încadrarea agriculturii alături de marii poluatori industriali, noile prevederi din Politica Agricolă Comună, Planul Naţional Strategic 2023-2027 (Lăsarea terenului pârloagă, cultivarea obligatorie de proteaginoase, eliminarea practicilor tradiţionale de cultivare fără a ţine cont de specificităţile agroclimatice din fiecare zonă a României), constrângeri şi condiţii mult mai blânde pentru produsele importate din ţări terţe, decât cele produse în Europa, care generează dificultăţi şi condiţionalităţi pentru fermierii din România".

Fermierii mai sunt nemulţumiţi de "încercarea unor măsuri de interzicere a exportului de animale vii către Orientul Mijlociu".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Casa Memorială „Nicolae Iorga” marchează 152 de ani de la nașterea istoricului

Sâmbătă, 3 Iunie 2023
49

Luni, 5 iunie 2023, aniversăm 152 de ani de la nașterea celui mai mare istoric român, Nicolae Iorga. Cu acest prilej, Casa Memorială „N. Iorga” din Botoșani, locul unde şi-...

Cum sunt batjocoriți mii de săteni din Botoșani. Blestemul apei și risipirea banilor

Sâmbătă, 3 Iunie 2023
367

Deși au rețea de apă potabilă, localnicii dintr-o comună se chinuie fără apă de aproape trei decenii. De vină este o magistrală veche de alimentare pe care nu o schimbă nimeni. În plu...

Un medic botoșănean spune cum să te lași de fumat. Postul anti-tutun poate fi realizat în cinci zile

Sâmbătă, 3 Iunie 2023
518

Fumul de țigară conține aproximativ 69 de substanțe cangerigene. Tocmai de aceea medicii consideră fumatul unul dintre cele mai nocive obiceiuri pentru sănătate. Medicii DSP de la Botoșani spu...