Protecția Mediului din Botoșani atrage atenția asupra riscului incendierii vegetației uscate

Protecția Mediului din Botoșani atrage atenția asupra riscului incendierii vegetației uscate

Pentru unii locuitori ai judeţului, începutul primăverii înseamnă şi incendierea vegetaţiei uscate de pe terenurile agricole, miriştilor, resturilor vegetale, stufului sau tufărişurilor. Aceasta este o practică total greșită, după cum afirmă reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani.

Arderea vegetației uscate este interzisă de lege, dacă nu are ca scop prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători.

„Conform Ordonanţei de Urgentă nr 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările si completările ulterioare, art.94 , aliniat(1), litera n), persoanele fizice şi juridice au obligaţia să nu ardă miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă”, spun reprezentanții Protecției Mediului.

Nerespectarea acestei prevederi constituie contravenţie şi este sancţionată cu amenda de la 3000 lei la 6000 lei, pentru persoanele fizice și de la 25.000 la 50.000 lei pentru persoanele juridice.

„Dacă totuşi este necesară incendierea pentru carantină fitosanitară, aceasta se poate face doar după obținerea acceptului Agenției pentru Protecția Mediului”, subliniază sursa citată.

Pentru aceasta, solicitanţii vor depune la APM Botoşani un memoriu justificativ însoţit de actul doveditor emis de Direcţia Fitosanitară privind prezenţa bolilor sau dăunătorilor şi acceptul primarului din comuna in care se găseşte suprafaţa respectivă.

Incendierea categoriilor de vegetaţie anterior menţionate, nu se poate face decât după notificări ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență şi Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu.

În plus, trebuie luate toate măsurile pentru ca focul să nu se extindă, conform Ordinului 579/2008 pentru aprobarea Dispoziţiilor generale de apărare împotriva incendiilor pe timpul utilizării focului deschis la arderea de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Câte clase trebuie să ai ca să poți conduce o mașină, ce spune legea!

Vineri, 26 Iulie 2024
779

Prin urmare, toți cursanții trebuie să citească și să rețină prevederile din legea circulației. Iar la finalul pregătirii, susțin un examen teoretic, în cadrul căruia răspund la &ic...

Șoferi din Suceava, prinși pe drumurile din Botoșani cu lemne transportate ilegal!

Vineri, 26 Iulie 2024
76

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale pentru cantitatea de 1,5 metri cubi material lemnos transportată, motiv pentru care a fost sancțion...

Invitatul de la Știri cu Gelu Graur: ”Cea mai frumoasă perioadă din an este atunci când sunt pe două roți, împreună cu soția mea!”

Vineri, 26 Iulie 2024
301

Pasiune, adrenalină, călătorii rapide, dar și riscuri în trafic, deseori teribilism și, din păcate, uneori tragedii. În Botoșani, în fiecare lună, zeci de persoane obțin per...