Protecţia Consumatorului a amendat mai multe bănci pentru clauze abuzive, lipsă de transparenţă şi publicitate mincinoasă

 Mai multe bănci au fost sancţionate de inspectorii de la Protecţia Consumatorului cu amenzi în valoare de peste 200.000 de euro pentru că nu au fost respectate prevederile legale la încheierea contractelor de credit de consum.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a verificat 370 de puncte de lucru ale unor bănci prezente pe piaţa locală, aplicând 86 de amenzi şi 47 de avertismente.
 
Neregulile constatate se referă atât la lipsa unei informări corecte a clientului cu privire la dobânzile, comisioanele şi tarifele practicate, cât şi la existenţa unor clauze abuzive în contractele de credit.

"Există bănci care nu prezintă în oferte sau chiar în contracte toate costurile pentru serviciile prestate. Ţinând cont de perioada economică pe care o parcurgem şi de dificultăţile financiare pe care le avem noi toţi în a returna creditele, serviciile financiare trebuie să fie transparente, fără ambiguităţi ce pot submina încrederea consumatorilor", a declarat Bogdan Nica, preşedinte ANPC.
 
Comisioane şi dobânzi ascunse de clienţi
 
În ceea ce priveşte informarea prealabilă a clienţilor, inspectorii ANPC au constatat că în formularea de informare nu se preciza modul de calcul al valorii DAE (dobânda anuală efectivă), dobânda penalizatorare aplicabilă nu era menţionată, valoarea DAE era cu două procente mai mică decât cea din contract, informaţiile erau scrise cu caractere mai mici decât cele prevăzute prin lege
 
  Totodată, în cadrul unor unităţi din Odorheiul Secuiesc, Satu Mare şi Piatra Neamţ nu erau afişate listele cu dobânzile, tarifele şi comisioanele practicate. Mai mult, acolo unde existau, listele nu erau actualizate sau afişate într-un loc vizibil.

  În ceea ce priveşte conţinutul contractelor de credit s-au constantat o serie de nereguli la Satu Mare, Drobeta Turnu Severin, Mehedinţi şi Piatra Neamţ.

Mai exact, valoarea totală plătibilă calculată la încheierea contractului nu era menţionată, iar dobânda penalizatoare nu era stabilită ca procent fix. Totoată, clienţilor li se impuneau anumite companii de asigurare pentru bunurile aduse în garanţie sau pentru asigurările de viaţă obligatorii.
 
Conturi curente "100% gratuite" pentru care se plătesc comisioane

 
La o agenţie bancară din Alexandria, consumatorii erau nevoiţi să anunţe banca în scris cu trei zile înainte de rambursarea anticipată a creditului, cu toate că, potrivit legii, clientul are dreptul în orice moment să se elibereze în totalitate sau parţial de obligaţiile faţă de bancă.
 
Nereguli au fost sesizate şi la capitolul materiale publicitare. Pliantele publicitare ale unei agenţii din Constanţa nu conţineau informaţii legate de dobânda anuală efectivă (DAE), valoarea totală plătibilă, valoarea ratelor lunare şi durata contractului de credit.
 
Într-un material publicitar al unei agenţii bancare din Ilfov "Contul curent" figura drept 100% gratuit, fără a se menţiona că operaţiunile sunt comisionate în conformitate cu lista de tarife şi comisioane.
 
Clauze abuzive: Banca are dreptul "de a modifica unilateral contractul/costul creditului, fără a exista un motiv întemeiat"
 
Mai grav, inspectorii ANPC au descoperit în contractele de credite încheiate de agenţii din Mehedinţi şi Braşov clauze abuzive.
 
  Punctual, în contracte s-a identificat clauza conform căreia banca îşi rezervă dreptul de a declara creditul scadent anticipat şi considerat caz de neexecutare a obligaţiilor dacă "situaţia economico-financiară a împrumutatului înregistrează nivele sub cele avute în vedere la aprobarea creditului" precum şi dacă "apare o situaţie/fapt/eveniment care poate avea un efect negativ important asupra situaţiei financiare sau asupra capacităţii acestuia de a-şi îndeplini în mod corespunzător obligaţiille".

La Braşov a fost descoperită clauza privind "dreptul băncii de a modifica unilateral contractul/costurile creditului, fără a exista un motiv întemeiat".
 
Alte abateri constatate se referă la afişarea eronată a denumirii unităţii precum şi la omisiunea informării clientului cu privire la plata comisionului de analiză a dosarului, deşi valoarea acestuia se regăseşte în valoarea totală a creditului.
 
Sfaturi pentru consumatori

 
- Să obţină informaţii complete referitoare la condiţiile de creditare;
 
- Să compare ofertele de pe piaţă şi să ia deciza ţinând cont de nevoile şi de posibilităţile financiare de care dispun pentru restituire; 

- O rice depozit sau credit funcţionează prin intermediul unui cont curent care are costuri de administrare, retragere numerar etc. şi care se adaugă la cele aferente creditului;

- Să verifice cu atenţie costurile totale pe care urmează să le suporte, raportând aceste costuri la nivelul procentual de dobândă pe care banca îl oferă şi să aleagă oferta pe care o considera cea mai avantajoasă;
 
- Să solicite băncii, la lichidarea creditelor, încetarea contractului şi emiterea unei adrese care să ateste faptul că au fost stinse toate obligaţiile dintre părţi.


gandul.info

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii botoșăneni de vorbă cu cetățenii, cu ocazia Zilei Internaționale a Siguranței pe Internet!

astăzi, 14:03

  La data de 11 februarie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Siguranţei pe Internet, polițiștii au discutat cu cetățenii și le-au oferit sfaturi pentru scăderea riscului de victimizare ...

Dosar penal și sancțiune de 10.000 de lei aplicată de polițiști în urma unor postări teribiliste pe o rețea de socializare!

astăzi, 13:30

Polițiștii din cadrul Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase au demarat cercetări în cadrul unui dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de nerespectarea regimului ...

TIR condus de un român, spulberat de un tren de mare viteză, cu 291 de pasageri. ”Bucăți de sticlă zburau prin vagon”. Un om a murit și 25 sunt răniți!

astăzi, 12:55

În urma impactului un bărbat a murit și alte 25 de persoane au fost rănite. Conform presei germane, șoferul tirului este un român în vârstă de 34 de ani. El a fost reț...