Propunerea legislativa prin care firmele trebuie sa angajeze contabili cu norma intreaga, neconstitutionala

Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) subliniaza faptul ca propunerea legislativa ce instituite obligativitatea firmelor de a-si angaja cel putin doi contabili cu norma intreaga este neconstitutionala, ingradind dreptul la munca al persoanelor cu studii superioare de specialitate.

"Mediul de afaceri din Romania, puternic afectat de criza economica are nevoie mai mult ca oricand, de masuri anti-criza si de revigorare a activitatilor comerciale. Acest rationament logic este contrazis insa de o initiativa legislativa recenta, ce nu are inca avizul comisiilor de specialitate, insa se bazeaza, in principal, numai pe argumentul luptei impotriva muncii la negru, si anume aceea a obligativitatii firmelor de a isi angaja cel putin doi contabili cu norma intreaga, cu alte cuvinte sa plateasca, in plus, cel putin doua salarii integrale", se arata intr-un comunicat al CCIR.

CCIR considera ca propunerea legislativa este neconstitutionala, ingradind dreptul la munca al persoanelor fizice cu studii superioare de specialitate si incalca libertatea tuturor intreprinzatorilor din Romania, de a alege cu cine anume incheie un contract si mai ales in ce conditii.

"In loc sa incurajeze angajarea persoanelor cu studii superioare economice, initiativa nu face decat sa ingradeasca in fapt angajarea acestora, si sa dirijeze integrarea intr-un anumit sistem profesional, restrangand sfera celor care pot desfasura aceste activitati in conditii legale", apreciaza CCIR, citat de Avocat.net.

CCIR atrage atentia initiatorilor asupra pericolelor pe care astfel de demersuri le genereaza, mai ales in actualul context economic fragil.

De curand, a fost intregistrat la Senat un proiect legislativ prin care firmele din Romania ar putea fi obligate sa angajeze minim doi contabili cu norma intreaga.

Potrivit proiectului, contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic sau contabilul sef, incadrat cu contract individual de munca.

Prin compartiment se intelege ansamblul persoanelor cu pregatire economica sau complementara care desfasoara activitati de natura financiar-contabila. Proiectul prevede faptul ca nu se pot organiza compartimente formate dintr-o singura persoana, incadrata cu contract individual de munca cu timp partial sau in baza unei conventii civile.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar Ortodox: Astăzi sărbătorim Sfânta şi Marea Joi (Denia celor 12 Evanghelii)!

astăzi, 08:07
4

Sfântul Ierarh Atanasie s-a născut la sfârşitul secolului al 16-lea în insula Creta. După moartea tatălui său s-a călugărit la metocul sinaitic din Iraclion, primind numele At...

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
914

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
198

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...