Parlamentarii vor să introducă o lege prin care șoferii care nu fac muncă în folosul comunității în cazul în care nu achită amenzile rutiere să plătească sancțiunea rutieră prin închisoare între 3 luni și 2 ani.
Acum, neplata amenzilor poate fi pedepsită cu ore de muncă în folosul comunității. Se întâmplă însă destul de rar. Dacă șoferii refuză să facă această muncă, aceștia vor primi o nouă amendă care se prescrie în cinci ani. Astfel, cum, necum, conducătorii auto indisciplinați scapă de amendă și nici nu muncesc în folosul comunității.
Astfel că se pregătește o modificare a Codului Penal prin care refuzul de a efectua munca în folosul comunității se va pedepsi cu închisoare între trei luni și doi ani.
Potrivit playtech.ro, mai există și varianta prin care atunci când amenzile de circulație nu sunt plătite, autoritățile încep procedura de recuperare a banilor. Într-o primă fază, primăriile îl somează pe cel care a primit amenda. Dacă în termen de 15 zile de la somație amenda nu este plătită, primăriile pot trece la executare silită. În cazul în care suma nu este extrem de mare, se recurge la poprire pe conturi bancare sau pe salarii.
Conform cifrelor, doar un sfert dintre amenzile date de polițiști sunt plătite de către șoferi, semn că România are o mare problemă din acest punct de vedere. În statele din Occident, gradul de recuperare al banilor depășește 90%.
Un alt proiect de lege prevede ca românii să poată să plătească amenzile la jumătate, în termen de 15 zile, în loc de 48 de ore așa cum este legea acum.