Propunere: Cota de TVA de 5% să se aplice și în cazul scaunelor auto sau produselor destinate copiilor mici

Pentru a stimula părinții să-și transporte copiii mici doar în scaune auto special făcute pentru ei, ce au rolul de a-i proteja în cazul unui accident rutier, mai mulți parlamentari propun, printr-un proiect legislativ, ca, la cumpărarea unor astfel de dispozitive de fixare pentru cei mici, să se aplice o cotă redusă a taxei pe valoarea adăugată (TVA), de numai 5%. În plus, potrivit unui alt proiect apărut recent, cota redusă de TVA s-ar putea aplica și în cazul unor alimente sau articole de îmbrăcăminte pentru sugari.

Codul fiscal urmează să se modifice, potrivit unui proiect legislativ, astfel încât lista produselor pentru achiziția cărora nu se aplică cota standard de TVA, de 19%, ci una redusă să fie extinsă, scrie AvocatNet.ro.

Concret, cota redusă de 5% se va aplica, potrivit viitoarei legi, și în cazul TVA-ului pentru livrarea de “dispozitive de fixare în scaune pentru copii”.

Conform regulamentului de aplicare a Codului rutier, prin dispozitiv de fixare în scaun pentru copii se înțelege “un ansamblu de componente capabil să fixeze un copil în poziția șezut sau culcat, care poate cuprinde o combinație de chingi ori elemente flexibile cu o cataramă de fixare, dispozitive de reglare, elemente de prindere și, în unele cazuri, un scaun suplimentar și/ sau un scut pentru impact, ce poate fi ancorat la un autovehicul, ori un sistem constituit dintr-un dispozitiv parțial de fixare în scaun utilizat împreună cu centura de siguranță cu rol de prindere a copilului sau de fixare a dispozitivului, cum ar fi, fără a se limita la acestea, scaun de siguranță pentru copii, pernă de înălțare, care poate fi folosită împreună cu o centură de siguranță pentru adulți, portbebe-coșuleț pentru sugari, scaun pentru sugari, chingă de ghidare, precum și centură și sisteme de centuri pentru copii”.

Codul rutier prevede că șoferii ale căror mașini au locuri prevăzute prin construcție cu centuri de siguranță au obligația să se asigure că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poartă centurile de siguranță sau sunt transportați numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate.

Obligația de a transporta copii în scaune auto speciale se aplică în cazul copiilor cu o înălțime de până la 135 cm. Pe de altă parte, obligația nu se aplică în cazul transportului copiilor în mașini destinate transportului public de persoane, precum și în taxi, dacă în acesta din urmă copilul ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din față. În acest caz, transportul copilului în vârstă de până la trei ani se face sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul auto.

Copiii cu o înălțime de peste 135 cm pot fi transportați în mașini echipate cu sisteme de siguranță doar dacă poartă centuri de siguranță pentru adulți, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feței, ori dacă sunt fixați sau prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.

În cazul nerespectării obligațiilor legate de transportarea minorilor, șoferii pot fi amendați cu 580 sau 725 de lei (patru sau cinci puncte-amendă). În plus, șoferii prinși transportând copii fără să respecte prevederile legale în vigoare primesc și trei puncte de penalizare.

Aplicarea unei cote reduse de TVA la cumpărarea de scaune auto pentru copii este necesară, potrivit inițiatorilor, deoarece “realitatea din România demonstrează că măsurile coercitive nu sunt suficiente pentru protecţia vieţii și integrității fizice a copiilor. Corespunzător bunelor practici europene, măsurile coercitive ar trebui să fie însoțite de stimulente financiare”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elevii unui liceu dintr-o localitate din Botoșani au spus, de Ziua Internațională a Educației, STOP violenței! (foto)

Friday, 4 October 2024

Activitatea face parte din cadrul proiectului educațional interinstituțional „Copilărie în siguranță!ʺ, care se va derula pe parcursul anului școlar 2024-2025. Scopul activității ...

Amenzi usturătoare aplicate de către inspectorii ITM Botoșani angajatorilor găsiți în neregulă!

Friday, 4 October 2024

În urma controalelor, au fost constatate 86 deficienţe pentru care au fost dispuse măsuri de remediere, au fost aplicate 7 sancţiuni contravenționale, din care 2 avertismente și 5 amenzi, &...

Decizie a Parlamentului: PFA-urile, întreprinderile familiale și întreprinderile individuale își vor putea schimba regimul juridic!

Friday, 4 October 2024

Prin excepție de la prevederile art. 21, 27 și 33, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale vor putea opta, după minimum un an de funcțio...