Proprietatile terapeutice ale cartofului - te scapa de tot felul de dureri
Stiri Botosani Tuesday, 22 January 2013 Actualitate77% din compozitia cartofului este apa, restul vitamine, ca B1, B2, B3 si B6 si vitamina C. Cartofii contin o cantitate de vitamina C de patru ori mai mare decat merele sau perele, dar si fier, potasiu si magneziu.
Cartoful se consuma prajit, copt sau fiert, ca atare, ori in diferite feluri de mancare, ciorbe, supe, tocanite, salate, pe perioada posturilor fiind un aliment de baza. S-a spus adesea cum ca ar ingrasa. Ca orice aliment, consumat in exces, si cartoful ingrasa, ba chiar poate sa faca si rau.
Contra durerilor de cap si gat
De-a lungul timpului, cartoful, gatit in fel si chip, s-a dovedit a fi si un medicament natural de exceptie in diferse afectiuni. Astfel, daca te toare capul, nu te indrepta spre dulapul ca medicamente. Apeleaza mai bine la forta cartofului.
Taie un cartof rondele subtiri, pune-le pe o fasie de panza sau tifon, aplic-o pe frunte, pentru 15 - 20 de minute, si leag-o la ceafa. E bine ca in aceasta perioada sa stai intins pe pat, in liniste perfecta. Daca reusesti sa adormi, cu atat mai bine.
Daca ai racit si te doare in gat, da un cartof de marime potrivita prin razatoarea mare, pune-l pe o fasie de panza ori tifon si aplica-l in jurul gatului, fara insa sa-l storci de zeama.
Acelasi lucru poti sa-l faci si daca tusesti si te doare in piept. Pune cartoful ras pe o bucata de panza, stropeste-l cu putin otet cald indoit cu apa, pliaza bine panza, ca sa nu se imprastie rasatura, si aplic-o pe piept macar pentru o jumatate de ora. E de preferat ca acest lucru sa se faca seara, inainte de culcare, si sa nu se mai iasa din casa pana a doua zi.
In caz ca ai un furuncul care nu mai coace si durerea te chinuie si simti ca pielea din jur arde, taie un cartof in rondele subtiri si aplica doua - trei felii pe zona afectata. Schimba-le la fiecare 10 - 15 minute, cand simti ca s-au infierbantat. Starea de bine nu va intarzia sa se arate si curand vei scapa de durerile chinuitoare.
In caz de dureri de stomac, ulcer si arsuri
Medicii recomanda sucul de cartofi in durerile de stomac, ulcer, arsuri. Se spala cartofii bine, se curata de coaja si iar se spala, se usuca intr-un prosop de bucatarie, se taie in cuburi, ca pentru ciorba, si apoi se dau prin storcatorul de fructe.
Se beau cate trei pahare de suc pe zi, cu o ora inainte de fiecare masa. Pentru un pahar de suc trebuie folositi trei - patru cartofi sanatosi, de marime potrivita. Ai grija, sucul de cartofi se bea imediat dupa preparare. Nu se lasa nimic pentru mai tarziu, nici chiar pastrat la frigider.
Daca vrei o mancare usoara, hranitoare, dar si un medicament nepretuit pe asa vreme, atunci curata niste cartofi, spala-i bine si pune-i la fiert, taiati in doua sau in patru, in functie de marime, in apa cu sare, cat sa-i acopere.
Cat fierb cartofii, cam 20 de minute, fa un mujdei de usturoi, cu ulei de masline si niste zeama de lamaie. Adauga in farfurie cartofii fierti si scursi de zeama si amesteca bine in asa fel incat fiecare felie de cartof sa treaca prin mujdei. Pofta buna!
Silvia Holotiuc
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Garda de Mediu Botoșani: Amenzi usturătoare în cursul anului trecut pentru operatorii economici care poluează aerul!
Garda de Mediu Botoșani vine cu câteva precizări în întâmpinarea celor care doresc să fie informați. Poluarea și mirosurile pestilențiale reprezintă două probleme di...
„DemocraZICI 2025”: Ziua Internațională a Cititului Împreună, sărbătorită de micii cititori ai unei școli din Botoșani! (foto)
Sărbătorită la nivel mondial din 2010, această zi are ca scop evidențierea rolului lecturii cu voce tare de a crea comunități și a împărtăși povești. În țara noastră, even...
Locuință în pericol din cauza unui coș de fum necurățat: Recomandările ISU!
Funinginea depusă pe pereții interiori ai coșului de fum s-a aprins și exista pericolul de propagare a flăcărilor la acoperiș. La fața locului s-au deplasat un echipaj din cadrul Detașamen...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 0.87 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici