Proprietarii care incendiaza terenurile agricole risca amenzi usturatoare si pierderea subventiilor!

Proprietarii care incendiaza terenurile agricole risca amenzi usturatoare si pierderea subventiilor!
Primăria Botoşani vine în sprijinul Gărzii de Mediu Botoşani pentru a informa cetăţenii municipiului Botoşani cu privire la responsabilităţile pe care le au în cazul eliberării terenurilor de resturile vegetale.

Aceasta având în vedere şi amploarea practicilor de eliberare a terenurilor de resturile vegetale prin incendiere şi extinderea fenomenului din ultima vreme. Astfel, proprietarii de terenuri trebuie să ţină cont de faptul că asemenea practici pentru a scăpa de resturile vegetale suportă următoarele consecinţe:

- Urmările negative asupra sănătăţii şi a vieţii oamenilor provocate de emisiile de poluanţi rezultaţi din incendiu, mai ales când sunt incendiate şi deşeuri de altă natură decât cele vegetale.

- Aplicarea de sancţiuni contravenţionale/penale de către comisarii Gărzii de Naţionale de Mediu, în valoare de 3000-6000 lei pentru persoane fizice şi 25.000-50.000 lei pentru persoane juridice, conform OUG 195/2005, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi sancţiuni aplicate de reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie.

- Retragerea sprijinului financiar/reducerea plăţilor pentru agricultori de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, în funcţie de gravitatea, amploarea şi persistenţa fenomenului.

- Posibilitatea extinderii necontrolată a incendiului cu afectarea bunurilor.

- Posibilitatea afectării circulaţiei rutiere sau feroviare cu producerea de accidente în cazul în care incendiile afectează suprafeţe de teren limitrofe căilor de comunicaţie.

- Distrugerea microfaunei din stratul superficial de sol cu rol în producerea humusului şi degradarea progresivă a terenului cu scăderea fertilităţii acestuia.

- Afectarea factorilor de mediu aer, sol, dar şi a biodiversităţii prin distrugerea adăposurilor, locurilor de hrană şi reporducere a diferitelor specii de păsări şi animle.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 18:04
252

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

astăzi, 17:52
179

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...

Amenzi de 12.000 de lei aplicate de jandarmi în minivacanța de 1 Mai, botoșăneni prinși cu droguri de risc!

astăzi, 17:14
48

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii...