Muzeul are la bază o viziune nouă de cunoaștere a istoriei comunismului, prin cunoașterea lucrurilor cotidiene din acea perioadă. Muxzeul va cuprinde obiecte din diferite zone ale vieții cotidiene, iar unde aceste obiecte vor avea o istorie interesantă, particulară, pe care posesorul lor este dispus să împărtășească, exponatul poate fi însoțit de înregistrarea video a povestirii.
Pentru dotarea acestui muzeu, cu obiecte din perioada comunistă, se va apela la donațiile făcute de persoanele private în urma unui apel public ce va fi lansat. Muzeul va fi deschis într-o hală industrială din incinta fostului CET din Botoșani, spațiul fiind pus la dispoziție de municipalitate.
“Proiectul este unul foarte serios și dacă ne ținem de el vom face unul dintre marile muzee ale lumii. Este singurul muzeu din România de acest gen. Botoșaniul va intra pe harta marilor muzee ale lumii, pentru că vor veni mulți oameni la Botoșană să îl vadă", a spus și scriitorul Constantin Iftime.
Consiliul Local al Primăriei Botoşani a hotărât asocierea Primăriei cu Asociația culturală CulturEst, în vederea înființării acest muzeu.
De asemenea, Muzeul comunismului din Berlin, DDR Museum, și-a anunțațt deja sprijinul pentru înființarea acestui muzeu unic în România., paerteneri în acest proiect fiind și Direcția de Cultură din Botoșani și Muzeul Literaturii din Iași, al cărui director este Dan Lungu.
Totodată, o echipă de profesori de la Universitatea de Arhitecură Ion Mincu din București a promis că va participa la proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare interioară și exterioară a muzeului.