Proiectul lui Valeriu Iftime, Botoșaniul legat de Iași pe calea ferată: ”Una dintre cele mai importante teme!” (Video)

Valeriu Iftime a preluat mandatul de președinte al Consiliului Județean Botoșani, iar proiectul său vizează și conectarea Botoșaniului de Iași printr-o cale ferată care să faciliteze transportul de mărfuri și mobilitatea locuitorilor din zonă.

Proiectul lui Valeriu Iftime, Botoșaniul legat de Iași pe calea ferată: ”Una dintre cele mai importante teme!” (Video)

 Tunelul de la Hârlău  

Un astfel de proiect a fost gândit de comuniști, însă nu s-a investit ca să fie funcțional, iar în momentul de față continuă să fie lăsat în paragină. Noul președinte al CJ Botoșani consideră că acest proiect este fezabil, deși va fi greu de obținut finanțarea.

“Înainte de 89 proiectul a fost legarea Botoșaniului de Iași. Este una dintre cele mai importante teme la care cred că trebuie să muncim, să legăm pe CFR o cale rapidă, Botoșaniul de Iași. Legătura economică, culturală de un pol așa cum este Iașul acum este esențială pentru noi”, a spus Valeriu Iftime.

În toamna anului 1987 au început lucrările de construcție a unei căi ferate de 57 km care să lege Botoșaniul de orașul Hârlău din județul Iași și, mai departe, prin intermediul liniei CFR 607 existente, de municipiul Iași. Această cale ferată ar fi redus distanța feroviară dintre Iași și Botoșani cu 87 de km.

Este vorba, în fapt, de un proiect abandonat, calea ferată Hârlău - Botoșani, investiție finalizată la revoluția din 1989 în diverse stagii pe 18 km lungime cu un șantier blocat în dreptul orașului Flămânzi. Deși statul român a tăiat la începutul anilor '90 traseul Hârlău - Botoșani de pe lista investițiilor de finalizat, în tunelul de la Hârlău (899m) s-au vărsat bani grei pentru a-l finaliza pe data de 12 noiembrie 1998. Tunelul Hârlău s-a alăturat celorlalte 4 tunele feroviare finalizate și neexploatate din România: Gibei, Ploștina, Roșia și Seciuri cumulând împreună 5893 m de galerie inutilă.

În 2007 a existat o nouă tentativă de a relua proiectul căii ferate Hârlău–Botoșani. Constantin Axinia, director la acea vreme al SN CFR Călători SA, a introdus un traseu parțial, Hârlău–Flămânzi, în planul de investiții pentru 2007. Suma estimată pentru finalizarea lucrărilor până la Flămânzi era de 1,2 milioane de lei, dar guvernul nu a alocat nici un leu pentru lucrare. Între timp, lucrările existente s-au degradat, componentele metalice au fost furate sau au ruginit, pe traseul proiectat au fost construite case, prefabricatele din beton pentru podețe au dispărut, iar terasamentele au fost parțial transformate în drumuri agricole.

În perioada 2000-2004, poliția de pe raza județului Botoșani a întocmit mai multe dosare penale pentru furt de șine și traverse de cale ferată. În plus, o eventuală reluare a lucrărilor la calea ferată Hârlău–Botoșani ar fi îngreunată și de necesitatea construcției unui al doilea tunel feroviar, în lungime de aproximativ 300 m, în zona comunei Deleni.

Într-o analiză din septembrie 2014 a Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est se atrăgea atenția că, în urma renunțării la unele proiecte de infrastructură feroviară precum linia Dângeni–Săveni–Darabani și linia Hârlău–Flămânzi–Botoșani, „38,4% din populația regiunii nu are acces la rețeaua de căi ferate a regiunii, la care se adaugă 7,3% din populație aflată de-a lungul liniilor închise, procentul ajungând la 45,7%”.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Legendarele catacombe din Botoșani pot pune orașul pe harta turistică a României!

astăzi, 10:09

Legendarele catacombe din Centrul Istoric din Botoșani pun orașul pe harta turistică a României. Misterioasele tuneluri care au fost amenajate acum câteva sute de ani în ad&aci...

Peste o sută de kilograme de pește confiscat de polițiști, botoșănean de 69 de ani prins în ilegalitate!

astăzi, 10:06

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Darabani au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Havârna, un autoturism condus de un bărbat, de 69 de ani, din aceeași locali...

Ziua Mondială a Diabetului Zaharat sărbătorită la Botoșani printr-o campanie de conștientizare!

astăzi, 09:41

Pe 14 noiembrie, în Ambulatoriul Integrat din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, are loc o campanie de conștientizare a populației privind depistarea precoce a ...