Proiectele cu finanţare nerambursabilă FEADR vor fi punctate doar în funcţie de cheltuielile eligibile

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) vine în sprijinul beneficiarilor aducând clarificări la modul în care investiţiile propuse primesc punctaj în cadrul criteriilor de selecţie aplicate proiectelor implementate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 – 2013.

Astfel, investiţiile suportate din cheltuieli neeligibile nu sunt luate în considerare la punctarea criteriilor de selecţie.
Toate proiectele eligibile sunt punctate în acord cu criteriile de selecţie menţionate în Ghidul Solicitantului, fiecare din acest criteriu având stabilit un anumit număr de puncte.

Un proiect poate cuprinde cheltuieli eligibile dar şi neeligibile. Fondurile nerambursabile sunt acordate doar pentru decontarea cheltuielilor eligibile. Cheltuielile considerate a fi neeligibile vor fi suportate integral de către beneficiarul proiectului. Lista tipurilor de investiţii şi cheltuielile eligibile cât şi a celor neeligibile se regăseşte în Ghidul Solicitantului aferent fiecarei Măsuri de finanţare.

Ceea ce este de reţinut este faptul că finalizarea proiectului FEADR presupune ca beneficiarul să finalizeze atât partea de investiţie suportată prin cheltuielile eligibile, cât şi partea de investiţie realizată prin cheltuielile neeligibile.

Această clarificare se aplică pentru următoarele măsuri de investiţii: Măsura 121 "Modernizarea exploataţiilor agricole", Măsura 123 "Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere", Măsura 312 "Creare şi dezvoltare micro-întreprinderi", Măsura 313 "Încurajarea activităţilor turistice" şi Măsura 322 "Renovarea si dezvoltarea satelor".   

Informaţii suplimentare
Criteriile de eligibilitate sunt acele condiţii obligatorii care trebuie să fie îndeplinite de către potenţialul beneficiar la întocmirea proiectului pentru a putea fi selectat în vederea acordării fondurilor nerambursabile SAPARD sau FEADR. Criteriile de eligibilitate generale ale măsurii şi cele specifice ale submăsurilor sunt menţionate în Fişa tehnică disponibilă ca Anexă la Ghidul Solicitantului.

Cheltuielile eligibile sunt cheltuieli care pot fi co-finanţate prin Programul SAPARD şi prin FEADR. Pentru a fi considerate eligibile în contextul proiectului, cheltuielile trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

•Să fie necesare pentru desfăşurarea proiectului, să fie prevăzute în cadrul contractului de finanţare şi să fie în conformitate cu principiile unui management financiar solid;
•Să fie efectiv realizate pe perioada execuţiei proiectului şi să respecte prevederile din Contractul de finanţare, cu excepţia studiilor de fezabilitate şi a studiilor conexe (studii tehnice, economice, plan de afaceri, avize, autorizaţii, acorduri, taxe legale aferente acestora) a căror cheltuială poate fi făcută înainte de semnarea contractului de finanţare dar după emiterea Deciziei Comisiei Europene prin care se va acorda managementul fondurilor SAPARD pentru România.
•Să figureze în registrele contabile ale beneficiarului, să fie identificabile şi verificabile şi să fie susţinute de originalele actelor de plată justificative

Valoarea eligibilă a proiectului – reprezintă suma cheltuielilor pentru bunuri, servicii şi/sau lucrari care se încadrează în Lista cheltuielilor eligibile precizată în Ghidurile solicitantului şi care pot fi decontate prin FEADR; procentul de cofinanţare publică şi privată se calculează prin raportare la valoarea eligibilă a proiectului;

Valoarea neeligibilă a proiectului – reprezintă suma cheltuielilor pentru bunuri, servicii şi/sau lucrari care sunt încadrate în Lista cheltuielilor neeligibile precizată în Ghidurile solicitantului şi, ca atare, nu pot fi decontate prin FEADR; cheltuielile neeligibile nu vor fi luate în calcul pentru stabilirea procentului de cofinanţare publică; cheltuielile neeligibile vor fi suportate financiar integral de către beneficiarul proiectului.

COMUNICAT DE PRESA
Direcţia Relaţii Publice
Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cuvintele inspiraționale ale unui profesor din Botoșani către elevul său olimpic: ”În clipele când îți scriu aceste rânduri…” (Foto)

astăzi, 09:35
240

Or Botoșanii dispun de o bogăție uriașă. Începând cu cele mai importante colegii și terminând cu ultimul cătun al județului, găsim profesori dedicați, dispuși să ofere ma...

”LOC DE DAT CU ... EPIGRAMA” - 300

astăzi, 08:41
43

Georgică Manole, în recentul volum, publicat la Editura Stef, Iași, ”Cu, de, la, în, pe, prin, sub, către, contra... cărților epigramiștilor”, zici - undeva - că ”...

Eduard Florescu rupe tăcerea după acuzațiile de blat: ”Oameni de nimic!”

astăzi, 08:12
258

Dinamo a avut de suferit cel mai rău de pe urma acestui rezultat pentru că a coborât pe loc direct retrogradabil, iar suporterii au răbufnit. Ulterior, pe rețelele sociale, a părut un scurt...