Proiect: Voluntariatul va fi luat în calcul la stabilirea pensiei

Activitatea de voluntariat ar putea fi asimilată stagiului de cotizare pentru pensiile din sistemul public, potrivit unui proiect de lege înregistrat recent la Senat.
 
 
 
Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea articolului 49 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice urmează să fie dezbătută, în curând, de senatori. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie adoptat de ambele Camere ale Parlamentului, promulgat de şeful statului şi publicat în Monitorul Oficial.
 
Concret, proiectul de act normativ stabileşte că perioada în care o persoană „a desfăşurat activitate de voluntariat în cadrul unei organizaţii, persoană juridică de drept public sau privat, fără scop lucrativ” este considerată o perioadă necontributivă (asimilată) şi va fi inclusă în stagiul de cotizare în sistemul public de pensii, urmând să fie valorificată pentru obținerea prestațiilor de asigurări sociale. Cu alte cuvinte, perioada în care asiguratul a desfăşurat o activitate de voluntariat va fi luată în calcul la stabilirea pensiei.
 
De asemenea, proiectul de act normativ mai introduce o modificare, respectiv faptul că persoanele care desfăşoară activitate de voluntariat vor beneficia de perioadele asimilate „indiferent dacă în aceste perioade au realizat sau nu stagii de cotizare”. Acest lucru va fi valabil şi în cazul celorlalte perioade necontributive prevăzute de Legea nr. 263/2010, respectiv perioade în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate, a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, a satisfăcut  serviciul militar sau a beneficiat, în anumite perioade, de indemnizaţii de asigurări sociale ori de concediu pentru incapacitate temporară de muncă sau pentru creșterea copilului. În prezent, legea prevede că numai persoanele care nu au realizat stagii de cotizare pot beneficia de perioadele asimilate.
 
Aceste modificări cuprinse în propunerea legislativă amintită mai sus sunt utile, având în vedere faptul că Legea nr. 78/2014 (legea voluntariatului – n. red.) prevede că „Activitatea de voluntariat se consideră experiență profesională și/sau în specialitate, în funcție de tipul activității, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite”.
 
În plus, în expunerea de motive a proiectului de lege menţionat anterior se arată că modificarea Legii nr. 263/2010 este necesară „pentru a putea fi motivate şi susţinute acele categorii de persoane care desfăşoară activităţi de responsabilizare socială, participare cetăţenească, educaţie, formare categorii defavorizate etc.”.
 
Atenţie! Prevederile proiectului de lege nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să treacă de Parlament şi de Preşedintele României, iar, ulterior, să fie publicat în Monitorul Oficial.

Avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI