Proiect: Reclamele la cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri vor fi interzise

Proiect: Reclamele la cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri vor fi interzise

Orice formă de comunicare comercială audiovizuală sau de publicitate pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri sportive va fi interzisă, potrivit unui proiect legislativ aflat, de puțină vreme, în dezbaterea senatorilor. Măsura este propusă deoarece jocurile de noroc și pariurile favorizează apariţia şi instalarea adicţiilor, iar dependenţa de jocurile de noroc a fost introdusă recent în categoria bolilor psihice extrem de grave.

Atât Legea 148/2000 privind publicitatea, cât și Legea 504/2002 a audiovizualului urmează să fie modificate prin proiectul de lege de la Senat, astfel încât un tip de reclamă des întâlnit în prezent să fie interzis, informează AvocatNet.ro.

Este vorba, mai precis, despre interdicția de a promova cazinourile, jocurile de noroc sau pariurile sportive. Interdicția nu va viza activitatea acestora, ci doar promovarea serviciilor oferite.

Astfel, după ce proiectul de față va intra în vigoare, Legea 504/2002 va stabili că “orice formă de comunicare comercială audiovizuală pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri este interzisă”, iar Legea 148/2000, că “se interzice orice formă de publicitate pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri”.

Totodată, în Legea 148/2000 va scrie că se interzice publicitatea care favorizează apariţia şi instalarea adicţiilor definite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în contextul în care, potrivit inițiatorilor, această instituție a introdus recent dependenţa de jocurile de noroc în categoria bolilor psihice extrem de grave.

Nerespectarea interdicțiilor privind anumite comunicări comerciale audiovizuale, în categoria cărora vor fi introduse și cele legate de cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri, pot fi sancționate, potrivit Legii 504/2002, cu amendă de la 10.000 la 200.000 de lei.

Pe de altă parte, conform modificărilor la Legea 148/2000, încălcarea prevederilor legate de interzicerea oricărui forme de publicitate pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri va fi sancționată cu amendă de la 10.000 la 50.000 de lei.

„Această propunere instituie interdicţie pentru promovarea comercială (spoturi publicitare) şi nu introduce o interdicţie pentru domeniul economic al jocurilor de noroc sau al pariurilor. Este important de precizat faptul că promovarea comercială agresivă a jocurilor de noroc sau a pariurilor afectează negativ, în mod principal, copiii şi tinerii care, indiferent de intervalul orar de difuzare a spoturilor publicitare, sunt cei mai predispuşi la adoptarea unor comportamente dăunătoare sănătăţii şi vieţii lor sociale”, subliniază inițiatorii măsurii.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Universitatea Craiova - FC Botoșani 5-1! Eșec usturător

Duminică, 1 Octombrie 2023
157

Situația este din ce în ce mai drastică la FC Botoșani. Elevii lui Dan Alexa au pierdut duelul cu Universitatea Craiova, scor 5-1 și rămân ultimii în Superligă.Problemele a...

Cererile pentru bursele sociale ale elevilor mai pot fi depuse până pe 6 octombrie

Duminică, 1 Octombrie 2023
166

Sistemul de acordare a burselor sociale pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat în anul școlar 2023 - 2024 s-a schimbat față de cel din anii anteriori. Valoarea b...

Polițistul din Botoșani căruia pasiunea pentru muzică i-a adus două trofee

Duminică, 1 Octombrie 2023
510

Un polițist de frontieră din Dorohoi s-a făcut remarcat prin pasiunea pentru muzică, o chemare care i-a adus deja două premii importante.Daniel Vitcu lucrează la Sectorul Poliției de Fronti...