Proiect de modificare a procedurii pensionarii pentru limita de varsta

Cererile de pensionare pentru limita de varsta se vor depune de catre solicitant sau de catre angajator cu cel putin 30 de zile inainte de data indeplinirii conditiilor de pensionare, potrivit unui proiect de Ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS).
 
MMFPS a elaborat un proiect de OUG privind unele masuri in domeniul muncii si asigurarilor sociale prin care restrange termenele pentru depunerea cererilor si de eliberare a deciziilor de pensionare pentru limita de varsta.

Astfel conform proiectului de OUG, cererea de pensionare pentru limita de varsta, impreuna cu actele doveditoare, se va depune de catre solicitant sau de catre angajator, cu cel putin 30 de zile inainte de data indeplinirii conditiilor de pensionare, prevazute de lege, la casa teritoriala de pensii in a carei raza teritoriala se afla domiciliul asiguratului.

De asemenea, prin acest proiect de act normativ se stabileste faptul ca drepturile de pensie pentru limita de varsta se vor plati de la data indeplinirii conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare prevazute de lege.

In expunerea de motive a proiectului de OUG, MMFPS arata ca "actualele reglementari legale creeaza posibilitatea mentinerii in activitate a categoriilor de persoane, atat functionari publici cat si personal contractual, care indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru obtinerea unei pensii pentru limita de varsta, datorita termenelor destul de generoase pentru depunerea cererilor si de eliberare a deciziilor de pensii".

"Toate acestea creeaza premisa cumulului pensiei cu veniturile salariale, angajatorul fiind in imposibilitatea de a actiona in sensul incetarii raportului de serviciu respectiv a raportului de munca", mai subliniaza MMFPS.

Reglementarile propuse prin proiectul de act normativ dau posibilitatea angajatorului de a lua masurile legale in vederea incetarii raportului de serviciu respectiv a raportului de munca la data indeplinirii conditiilor prevazute de lege pentru obtinerea unei pensii pentru limita de varsta.

Astfel, proiectul de OUG abroga prevederile alin. (5) si (6) ale articolului 41 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale care stabilesc ca "asiguratii care indeplinesc conditiile prevazute de prezenta lege pentru obtinerea unei pensii pentru limita de varsta, cu exceptia pensiei anticipate si a pensiei anticipate partiale, isi pot continua activitatea numai cu acordul angajatorului. In situatia asiguratilor care au depus cerere de pensionare, angajatorii acestora nu pot dispune incetarea raporturilor de munca, de serviciu sau a calitatii de membru cooperator, dupa caz, in vederea pensionarii, decat dupa primirea deciziei de admitere a cererii de pensionare".

De asemenea, proiectul de OUG mai prevede ca raportul de serviciu al functionarilor publici sau contractul individual de munca al salariatilor inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare prevazute de lege pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta sau la data comunicarii deciziei de pensie pentru pensionare anticipata, anticipata partial, invaliditate ori pensionare pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard a functionarului public sau a salariatului, potrivit legii.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bebeluș român născut într-o ambulanță în Italia, mort după numai câteva zile de viață

astăzi, 14:29

Micuțul, relatează Corriere della Sera, s-a născut la numai 34 de săptămâni și a venit pe lume sâmbăta trecută, în timp ce mama sa, o femeie de naționalitate română, ...

Ea este ”diva” din Botoșani pe care instanța o obligă să muncească în folosul comunității!

astăzi, 13:40

Cunoscută în zona emisiunilor mondene și de cancan din România, botoșăneanca în vârstă de 28 de ani va schimba, pentru o vreme, ”peisajul” monden. Asta î...