Proiect: Compensarea preţului la carburanți cu 50 de bani pe litru să se aplice până la sfârșitul anului

Proiect: Compensarea preţului la carburanți cu 50 de bani pe litru să se aplice până la sfârșitul anului

Măsura compensării prețului la motorină și benzină cu 50 de bani pentru fiecare litru, stabilită în vară și care ar trebui să se aplice până la sfârșitul acestei luni, va fi prelungită până în decembrie, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pus recent în dezbatere publică. După cum a anunțat acum câteva zile premierul Nicolae Ciucă, măsura va fi adoptată de Guvern în această săptămână, astfel încât să se poată aplica de la 1 octombrie.

Posibilitatea acordării unei reduceri de preț de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, de către comercianți la vânzarea de benzină și motorină către consumatorii persoane fizice sau juridice care cumpără pentru consumul propriu, stabilită în vară de OUG 106/2022, va fi prelungită până la sfârșitul anului prin proiectul de OUG aflat în dezbatere la Ministerul Energiei, conform AvocatNet.ro.

După cum apare în OUG 106/2022, măsura se aplică de la 1 iulie și până la 30 septembrie 2022. Jumătate din reducerea de 0,5 bani pe litru este suportată de comercianții de carburanți, iar cealaltă jumătate, de către stat.

În cazul cumpărării de fracțiuni de litru, reducerea se acordă proporțional. Prețul de vânzare la pompă este înscris fără includerea reducerii comerciale. Mai exact, reducerea se aplică la casă, când se face plata carburantului.

Apoi, prin proiect se stabilește că doar stațiile de distribuție a carburanților sunt obligate să afișeze pe totem (panoul luminat de la intrarea în benzinării) prețul ce include reducerea de preț. Acum, legislația prevede că obligație se aplică tuturor operatorilor economici “care comercializează benzină și motorină către clienții finali”, nu doar benzinăriilor.

Carburanții cumpărați cu preț redus nu pot fi revânduți. Revânzarea lor reprezintă contravenție și poate fi sancționată cu amenzi de până la 11.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, și cu amendă de până la 500.000 de lei, în cazul firmelor.

Pentru a se putea aplica de la 1 octombrie, măsura prelungirii compensării prețului la carburanți va fi adoptată, potrivit premierul Nicolae Ciucă, în această săptămână.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Gestul impresionant făcut de trei frați din Botoșani. ”Le-am strâns mâna și i-am felicitat!” (Foto)

astăzi, 19:51
112

”Dacă vii la donare, nu veni singur, mai ia pe cineva cu tine!”, a fost mesajul transmis de dr. Loredana Roșca, directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) din Botoșani.  ...

Primăria Botoșani își face propriul Palat, Cosmin Andrei a anunțat și unde va funcționa noua instituție!

astăzi, 18:45
195

Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a făcut anunțul către tineri în cadrul Galei Voluntarului, eveniment desfășurat marți seara în sala Teatrului pentru Copii și Tineret...

Povestea dureroasă din spatele acestei fotografii!

astăzi, 18:30
281

Dar cum ne vom raporta la rândurile de mai jos, atunci când realitatea este cruntă? În prag de Sfintele Sărbători de iarnă, Vlad Plăcintă ne îndeamnă să salvăm viața ...