Proiect: Compensarea preţului la carburanți cu 50 de bani pe litru să se aplice până la sfârșitul anului

Proiect: Compensarea preţului la carburanți cu 50 de bani pe litru să se aplice până la sfârșitul anului

Măsura compensării prețului la motorină și benzină cu 50 de bani pentru fiecare litru, stabilită în vară și care ar trebui să se aplice până la sfârșitul acestei luni, va fi prelungită până în decembrie, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pus recent în dezbatere publică. După cum a anunțat acum câteva zile premierul Nicolae Ciucă, măsura va fi adoptată de Guvern în această săptămână, astfel încât să se poată aplica de la 1 octombrie.

Posibilitatea acordării unei reduceri de preț de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, de către comercianți la vânzarea de benzină și motorină către consumatorii persoane fizice sau juridice care cumpără pentru consumul propriu, stabilită în vară de OUG 106/2022, va fi prelungită până la sfârșitul anului prin proiectul de OUG aflat în dezbatere la Ministerul Energiei, conform AvocatNet.ro.

După cum apare în OUG 106/2022, măsura se aplică de la 1 iulie și până la 30 septembrie 2022. Jumătate din reducerea de 0,5 bani pe litru este suportată de comercianții de carburanți, iar cealaltă jumătate, de către stat.

În cazul cumpărării de fracțiuni de litru, reducerea se acordă proporțional. Prețul de vânzare la pompă este înscris fără includerea reducerii comerciale. Mai exact, reducerea se aplică la casă, când se face plata carburantului.

Apoi, prin proiect se stabilește că doar stațiile de distribuție a carburanților sunt obligate să afișeze pe totem (panoul luminat de la intrarea în benzinării) prețul ce include reducerea de preț. Acum, legislația prevede că obligație se aplică tuturor operatorilor economici “care comercializează benzină și motorină către clienții finali”, nu doar benzinăriilor.

Carburanții cumpărați cu preț redus nu pot fi revânduți. Revânzarea lor reprezintă contravenție și poate fi sancționată cu amenzi de până la 11.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, și cu amendă de până la 500.000 de lei, în cazul firmelor.

Pentru a se putea aplica de la 1 octombrie, măsura prelungirii compensării prețului la carburanți va fi adoptată, potrivit premierul Nicolae Ciucă, în această săptămână.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Actriţa Sanda Toma a murit la 88 de ani

Sâmbătă, 26 Noiembrie 2022
179

Acriţa Sanda Toma a încetat din viaţă, sâmbătă, la vârsta de 88 de ani. Ea a fost considerată „unul dintre membrii cei mai importanți ai familiei Teatrului de Comedie&rd...

Polițiștii de frontieră, duși la pușcărie pentru familiarizare

Sâmbătă, 26 Noiembrie 2022
202

Un nou scandal a izbucnit în Ministerul de Interne după ce a fost semnat un protocol între Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), Inspectoratul General al Poliției de Fronti...

Laurienii au spus „prezent” voluntariatului pentru vitamine (fotogalerie)

Sâmbătă, 26 Noiembrie 2022
298

Câteva sute de kilograme de fructe și legume au fost donate de laurieni la finalul acestei săptămâni grație campaniei inițiate de Direcția Generală de Învățământ Preu...