Proiect: Cetăţenii vor putea să-şi pună bunurile la dispoziţia statului pentru exerciţiile militare

Cetăţenii vor putea să-şi pună bunurile la dispoziţia statului, în mod voluntar, pe durata concentrării de trupe sau a exerciţiilor militare, se arată într-un proiect de act normativ al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Totodată, în aceste situaţii, persoanele fizice vor avea posibilitatea de a da o mână de ajutor, fie în mod voluntar, fie contra-cost, arată Digi24.

Pe durata concentrării de trupe sau a antrenamentelor/exerciţiilor de mobilizare militare, cetăţenii îşi vor putea pune bunurile la dispoziţia autorităţilor, potrivit unui Proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 132/1997 privind rechiziţiile de bunuri şi prestările de servicii în interes public.

Acest lucru va fi posibil doar pe baza voluntară, prin convenţie a părţilor, iar vizate vor fi, în aceeaşi măsură, firmele şi instituţiile publice.

"Pe durata concentrării sau a antrenamentelor/exerciţiilor de mobilizare, ce presupun executarea de trageri, manevre militare şi operaţiuni în ansamblu, care comportă instrucţia trupelor, operatorii economici, instituţiile publice, precum şi alte persoane juridice şi fizice pot pune la dispoziţia autorităţilor publice abilitate prin prezenţa lege, pe baza voluntară, prin convenţia părţilor, încheiată pe o perioada determinată şi în limita creditelor de angajament, bunuri neconsumptibile planificate a fi rechiziţionate, în scopul verificării stadiului pregătirii în domeniu", scrie în propunerea legislativă iniţiată recent de MAI.

De asemenea, tot pe baza voluntară, autorităţile vor fi îndreptăţite să solicite punerea la dispoziţie a bunurilor sau chiar chemarea persoanelor fizice pentru a presta servicii în interes public.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Doi polițiști din Botoșani au respins mita oferită de o șoferiță! (Video)

astăzi, 11:21

Joi, 10 octombrie 2024, în jurul orei 10:40, ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Botoșani au fost sesizați prin inte...

Inițiativă de suflet a unor eleve de la un colegiu renumit din Botoșani!

astăzi, 11:00

Patru liceene din clasa a X-a de la Colegiul Național „A.T. Laurian” din Botoșani au demarat o acțiune caritabilă, marcând astfel Ziua Mondială a Alimentației, sărbătorită l...

(P) 3 sfaturi de care să ții cont când alegi scaunul de birou

astăzi, 10:48

Scaunul de birou influențează sănătatea, mai ales când stai mai mult de opt ore pe el. Din acest motiv alegerea produsului potrivit este mai mult decât o chestiune de confort. Postura ...