Proiect adoptat: Angajații să-și poată plăti lunar o asigurare voluntară de sănătate din impozitul pe salariu

Angajații ar putea, în viitor, să-și acopere lunar, parțial sau chiar integral, o asigurare voluntară de sănătate din impozitul pe salariu, conform unui proiect de act normativ pentru modificarea Codului fiscal, ce a fost adoptat miercuri de Senat. În prezent, acest lucru nu este permis de legislația în vigoare. Documentul a fost votat de senatori în primă fază, acesta urmând să fie transmis în zilele următoare către Camera Deputaților, pentru dezbatere și votul decisiv.
 
Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost adoptată miercuri de Senat. Totuși, documentul va avea nevoie și de votul favorabil al deputaților pentru a se putea aplica.
 
Angajații ar putea alege ca o parte din impozitul pe salariu să fie folosită lunar la plata unei asigurări voluntare de sănătate. Concret, este vorba de echivalentul în lei al sumei maxime de 33,3 euro, facilitatea urmând să fie valabilă și pentru alte persoane fizice ce obțin venituri considerate a fi salariale. Totuși, este greu de estimat dacă suma respectivă va putea acoperi integral sau doar parțial o asigurare voluntară de sănătate, acest lucru depinzând, în principiu, de serviciile medicale incluse.
 
„Contribuabilii pot dispune și asupra destinației unei sume maxime de până la 33,3 euro lunar, în echivalent lei, din impozitul stabilit la art. 78 alin. (5) (din Codul fiscal, unde se face referire la impozitul anual pe veniturile din salarii - n. red.), pentru plata primelor de asigurare voluntară de sănătate, conform Legii nr. 95/2006, republicată. Persoanele fizice care obțin venituri asimilate salariilor beneficiază de aceleași prevederi”, scrie în propunerea legislativă, cu precizarea că actualmente acest lucru nu este posibil.
 
Practic, angajatorii vor fi cei obligați să calculeze, să rețină și să achite lunar suma pentru plata asigurării voluntare de sănătate. Iar acest lucru se va face în baza poliței de asigurare și a documentelor justificative emise de asigurător, pe care le vor prezenta salariații.
 
„Obligația calculării, reținerii și plății lunare a contravalorii primelor de asigurare voluntară de sănătate se determină la locul unde se află funcția de bază și revine exclusiv în sarcina angajatorului, în momentul calculării impozitului lunar pe venitul din salarii, pe baza poliței de asigurare și a documentelor justificative emise de către angajator, prezentate de angajat”, este detaliat în proiectul de lege care va ajunge la deputați.
 
Pe deasupra, se prevede și posibilitatea ca angajații să poată redirecționa anual până la 400 de euro, echivalent în lei, din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil, pentru primele de asigurare voluntară de sănătate pe care le-au plătit din propriul buzunar.
 
În prezent, salariații își pot deduce abonamentele de sănătate din sistemul privat, în limita echivalentului în lei a 400 de euro pe an. Detalii despre acest aspect sunt aici.
 
Impozitul pe veniturile din salarii este, în momentul de față, potrivit Codului fiscal, în cotă de 16%, dar acesta va scădea la 10% de la 1 ianuarie 2018.
 
Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI