Programe de conversie profesională la Universitatea Suceava, pentru profesorii care vor să predea încă o materie!

Programe de conversie profesională la Universitatea Suceava, pentru profesorii care vor să predea încă o materie!

 Mircea Diaconu  

Universitatea "Ștefan cel Mare" Suceava organizează, începând cu anul universitar 2014-2015, cursuri de conversie profesională pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar care vor să obțină o diplomă pentru o nouă specializare. Odată urmate cursurile unui program de conversie profesională, profesorii vor putea să predea și disciplina pentru care au obținut diplomă după absolvirea programului de conversie. Practic, dascălii vor putea avea o a doua diplomă de licenţă după minimum trei semestre dacă studiază la o facultate din acelaşi domeniu fundamental cu prima facultate absolvită, respectiv minimum patru semestre dacă domeniul fundamental de studiu diferă.

Din toamnă, la Universitatea "Ștefan cel Mare" va funcționa programul de conversie profesională "Pedagogia învățământului primar și preșcolar" din cadrul Facultății de Științe ale Educației, programul "Tehnologia informației și comunicării" la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, cele două fiind deja aprobate de Senatul instituției.

Totodată, potrivit prof. univ. dr. Mircea Diaconu, prorector responsabil deactivitatea didactică şi asigurarea calităţii, un astfel de program va funcționa și în cadrul Facultății de Litere și Științe ale Comunicării, pentru acesta urmându-se a se depune dosarul în vederea aprobării, în Senatul USV.

Programele sunt la învăţământ cu frecvență, vor funcționa doar în regim cu taxă, iar la final, cadrele didactice vor trebuie să susțină un examen de absolvire. La sfârşitul studiilor de conversie profesională, profesorii vor putea preda în şcoli şi licee noua disciplină studiată.

Mircea Diaconu a mai menționat că Universitatea din Suceava urmează să elaboreze un Regulament privind funcționarea studiilor de conversie profesională, regulament care să conțină toate informațiile necesare (număr de credite, situații particulare pentru fiecare program propus, finalizare studii, plan de învățământ etc.), acesta urmând să fie publicat pe site-ul USV.

Astfel de programe funcționează la universităţile din Iași și Cluj.
 
Ce prevede metodologia?


Potrivit metodologiei, "programele de conversie profesională au ca finalitate dobândirea de către cadrele didactice din învățământul preuniversitar de noi competențe pentru noi specializări și ocuparea de noi funcții didactice, altele decât cele ocupate în baza formării inițiale". La programele de conversie profesională se pot înscrie numai cadrele didactice încadrate în sistemul de învăţământ preuniversitar, cu diplomă de licenţă sau echivalentă.

O a doua specializare este necesară mai ales în cazul cadrelor din mediul rural, unde acestea ajung să predea chiar și câte trei discipline.


Monitorul de Suceava

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Inocența tinerei soții! (Foto, Video)

astăzi, 07:15

Doi tineri, foooarte îndrăgostiți, se căsătoresc. Înainte de noaptea nunții, tânăra se confesează viitorului ei soț: -Dragul meu, trebuie să îți mărturisesc că eu....

Calendar ortodox, 18 noiembrie: Sfinţii Mucenici Platon, Roman şi Zaheu

astăzi, 07:00

Sfântul Mucenic Platon (†302) era din ţara Galatiei, din cetatea Ancira, frate cu mucenicul Antioh, născut din părinţi creştini, şi crescut în dreapta credinţă. Deşi t&acir...

Tânărul de 18 ani care a înjunghiat mortal un alt adolescent la un majorat a fost arestat!

Sunday, 17 November 2024

Tânărul de 18 ani care a comis crima la o petrecere de majorat, derulată în noaptea de vineri spre sâmbătă, la o pensiune din Siret, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. ...