Profesorii care obtin note peste 7 la concursurile de titularizare din ultimii 6 ani NU mai pot ocupa posturi definitive in scolile unde predau ca suplinitori

In prezent, toti candidatii care au participat la concursul de titularizare in ultimii 6 ani si au obtinut cel putin nota 7 pot incheia contracte pe perioada nedeterminata cu unitatea de invatamant in care sunt repartizati. Totusi, reglementarea a fost declarata recent neconstitutionala de Curtea Constitutionala a Romaniei, ceea ce inseamna ca profesorii nu se mai pot titulariza in baza acestor conditii.

Potrivit Legii educatiei nationale nr. 1/2011, toti candidatii care au obtinut nota 7 sau peste 7 la concursul de ocupare a posturilor din invatamantul preuniversitar in ultimii 6 ani si care au ocupat, in baza acestor note, un post pe perioada determinata, se pot titulariza.

Acelasi act normativ stabileste ca titularizarea in aceste cazuri este posibila doar daca se certifica viabilitatea postului/catedrei, precum si daca cei din conducerea unitatii de invatamant respective sunt de acord.

Art. 253. Cadrele didactice netitulare calificate care au participat in ultimii 6 ani la concursul national unic de titularizare, care au obtinut cel putin nota/media 7 si au ocupat un post/o catedra, devin titulare in sistemul de invatamant preuniversitar, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii generale:
a) se certifica viabilitatea postului/catedrei;
b) consiliul de administratie al unitatii de invatamant respective este de acord.

Aceste prevederi au fost, insa, declarate neconstitutionale de Curtea Constitutionala a Romaniei. Mai precis, potrivit unui comunicat de presa publicat recent de institutie, Plenul Curtii Constitutionale a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor enuntate mai sus, ridicata de Constantin Stefania Sidonia in Dosarul nr. 11432/3/2012 al Tribunalului Bucuresti - Sectia a IX-a contencios administrativ si fiscal.

"Cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca prevederile art.  253 alin. (1) lit. a) si b) din Legea nr. 1/2011 a educatiei nationale sunt neconstitutionale", se mentioneaza in documentul de presa al CCR. Decizia Curtii este definitiva si general obligatorie.

Practic, acest lucru inseamna ca profesorii nu se mai pot titulariza daca au candidat in ultimii 6 ani la concursul de titularizare si au obtinut cel putin nota 7.

In ceea ce priveste situatia cadrelor didactice care si-au pregatit dosarele pentru a se titulariza, in baza notelor obtinute la concurs in anii anteriori, Gabriel Ispas, secretarul general adjunct al Ministerului Educatiei Nationale, a declarat ca nu se poate "pronunta asupra chestiunii de fond pana in momentul in care vom vedea motivarea Curtii Constitutionale".

"Am luat act de decizia Curtii Constitutionale si, cunoscand dispozitiile constitutionale, asteptam redactarea hotararii pentru a vedea motivatia deciziei", a precizat Ispas, citat de Hotnews.ro.

Din momentul in care decizia va fi publicata in Monitorul Oficial, se va considera ca intr-un interval de 45 de zile masura este suspendata, iar in acest interval emitentul actului normativ poate sa dispuna masuri de uniformizare a dispozitiei constatate a fi neconstitutionale cu cadrul constitutional, a adaugat secretarul general adjunct.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tragic! Bărbat mort după ce un mal de pământ s-a surpat peste el în timp ce săpa o fântână! (video)

astăzi, 08:20

Nenorocire produsă în comuna Adâncata, din județul Suceava. Un bărbat a murit după ce un mal de pământ s-a surpat peste el în timp ce săpa o fântână. La f...

LOC DE DAT CU…EPIGRAMA (321)

astăzi, 08:07

O POEZIE A VISULUI HIMERIC (DESCOPERIT CHIAR ÎNTR-UN CEAI DE MENTĂ)   Sanda Nicucie este exponentul poetic al contemporaneităţii pe care sociologul Zygmunt Bauman  o carac...

Calendar Ortodox: Cinstim astăzi pe Sf. Cuv. Chiriac Sihastrul; Sf. Mc. Petronia

astăzi, 07:56

Tatăl său se numea Ioan, fiind preot al bisericii din Corint, iar mama sa se numea Evdochia. Era nepot al lui Petru episcopul, care l-a făcut citeţ la aceeaşi biserică din Corint. La vâ...