Profesiile libere: Ce contributii datoreaza la pensii si sanatate

Contabilii, notarii publici, medicii, precum si celelalte profesii libere, care desfasoara o activitate pe cont propriu, trebuie sa isi achite direct la Fisc contributiile sociale obligatorii pe care le datoreaza sistemului de pensii sau de sanatate pentru veniturile pe care le obtin. De la aceste reglementari fac exceptie avocatii, acestia nefiind obligati sa se asigure la sistemul public de pensii. Explicam astazi ce sume platesc la CAS si CASS cei care realizeaza venituri din profesii libere si ce formalitati trebuie sa indeplineasca pentru achitarea lor, dar si care este statulul avocatilor din acest punct de vedere.

Potrivit unui informari a Directiei Generale a Finantelor Publice Valcea, profesiile libere datoreaza:
contributia de asigurari sociale (CAS - 31,3%) si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS - 5,5%), daca singurul venit realizat este cel din desfasurarea de activitati independente; numai contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS - 5,5%), daca persoana care realizeaza venitul este deja asigurata in sistemul public de pensii sau beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii. Contributiile de asigurari sociale (pensii)

Baza lunara de calcul pentru contributia la pensii este:
venitul declarat care nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat (2.117 x 35% = 741 lei) si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig (10.585 lei), pentru activitati independente impuse pe baza contabilitatii in partida simpla;  venitul normat, pentru activitati independente impuse pe baza de norma de venit. Declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul a contributiilor sociale se realizeaza de catre contribuabilii care se autorizeaza/inregistreaza incepand cu 1 iulie 2012, prin depunerea la organul fiscal de domiciliu a unei declaratii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii, formular 600.

In baza Declaratiei 600 depusa, organul fiscal emite o decizie de impunere privind obligatii de plata cu titlu de contributii de asigurari sociale (formular 610), in care stabileste contributia sociala anual datorata si termenele de plata. Contributia la pensii se plateste trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Contributiile de asigurari de sanatate (CASS)

In ceea ce priveste CASS, baza lunara de calcul pentru aceasta contributie este:
venitul net, respectiv venitul brut diminuat cu cheltuielile deductibile exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, pentru activitati independente cu evidenta in partida simpla; venitul normat, pentru activitati independente impuse pe baza de norma de venit. Baza de calcul nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara (700 lei).

Plata contributiilor la sanatate se efectueaza anticipat, in cursul anului. Astfel, in baza declaratiei de venit estimat, formular 220, sau a declaratiei de venit realizat, formular 200, organul fiscal emite o decizie de impunere pentru plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate (formular 620), in care stabileste suma de plata datorata anticipat si termenele de plata.

Plata se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Dupa incheierea anului fiscal, in baza declaratiei privind venitul realizat depusa de contribuabili, formular 200, organul fiscal stabileste obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate prin decizia de impunere anuala regularizand sumele datorate cu titlu de plati anticipate.

Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizia de impunere anuala se efectueaza in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei, iar sumele achitate in plus se compenseaza sau se restituie potrivit prevederilor Codului de Procedura Fiscala.

In ce conturi se platesc contributiile

Potrivit Directiei Generale a Finantelor Publice Valcea, conturile in care se incaseaza contributiile sociale obligatorii datorate de persoanele fizice sunt:
22.21.03.12 Contributii de asigurari sociale de stat datorate de persoane care realizeaza venituri din activitati independente, activitati agricole si asocieri fara personalitate juridica; 26.21.05.03.02 Contributii de asigurari sociale de sanatate datorate de persoane care realizeaza venituri din activitati independente si alte activitati si persoanele care nu realizeaza venituri. Conturile IBAN aferente acestor conturi se gasesc la fiecare trezorerie in parte.

Incepand cu 1 iulie, contul 26.21.05.03.02 Contributia datorata de alte persoane asigurate, deschis pe codurile de identificare fiscala ale caselor de asigurari sociale de sanatate si-a incetat functionarea, fiind inchis.

Avocatii nu sunt obligati sa plateasca CAS la stat

"Pentru veniturile realizate din profesia de avocat, acestia platesc contributia obligatorie catre Casa de Asigurari a Avocatilor, in temeiul O.U.G. 221/2000 privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor, aprobata prin Legea 452 /2001", a explicat avocatul Valentin Geapana, intr-un comentariu pe AvocatNet.ro.

Potrivit avocatului, Legea nr. 263 /2010 privind sistemul unitar de pensii publice si normele ei de aplicare dau posibilitatea avocatilor sa aleaga daca se asigura sau nu in sistemul public de pensii.

,,Se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in condiţiile prezentei legi, avocaţii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum si orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat", se precizeaza in articolul 6 alineatul (2) din Legea nr. 263/2010.

"Evident ca expesia <<se pot asigura>> semnifica posibilitatea, facultatea, optiunea avocatilor de a alege intre a se asigura sau nu in sistemul public de pensii", subliniaza Valentin Geapana.

De asemenea, avocatul Valentin Geapana a explicat ca Ministerul Finantelor a clarificat daca avocatii sunt sau nu obligati sa contribuie la sistemul public de pensii printr-o adresa transmisa Uniunii Nationale a Barorurilor din Romania.

Potrivit documentului, "persoanele care exercita profesia de avocat nu se incadreaza in categoria persoanelor asigurate obligatoriu prin efectul legeii in sistemul public de pensii si nici in categoria persoanelor prevazute la art.296^21 alin (1) din Codul fiscal".

Mentionam ca art. 296^21 alin (1) din Codul fiscal stabileste categoriile de persoane care au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate.

Avocatul subliniaza ca prin adresa MFP emisa catre UNBR se confirma ca avocatii nu trebuie sa contribuie la sistemul public de pensii si nu trebuie sa depuna declaratia de venit privind sistemul de pensii.



avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Au început încrierile la Concursul Regional de creație literară și plastică „Dumnezeu, Biserica și eu"

Wednesday, 22 January 2025

„Acest concurs este o parte din sufletul meu! Vă invit pe toți să vă alăturați sufletului meu! Să adunăm copiii în numele credinței, să-i învățăm să se roage, să re...

Lansare de carte: Constantin Iftime, „Eseul carnivor”, la Galeriile de Artă din Botoșani!

Wednesday, 22 January 2025

Poet, prozator și publicist, Constantin Iftime prezintă în noua sa carte, apărută în 2025 la Editura Gri din București, o serie de 45 de eseuri care se deschid ca un evantai de lumin...

Sfârșit de săptămână cu două spectacole la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani! (foto)

Wednesday, 22 January 2025

Sâmbătă, 25 ianuarie de la ora 19:00, la Teatrul „Mihai Eminescu” din str. Teatrului nr. 5, va avea loc spectacolul „Ivan Turbincă” după Ion Creangă, în regia ...