Produse alimentare mai slabe calitativ ajung în România

Un studiu realizat de slovaci a descoperit prezenţa isoglucozei (un îndulcitor) în Coca-Cola comercializată în România, Bulgaria, Ungaria şi Slovenia, nu şi în Austria, Germania, Cehia sau Polonia.

Conform conducerii Coca-Cola, însă, "Coca-Cola are aceleaşi standarde de calitate în toate ţările din lume. În România la fel ca în Germania şi Austria zahărul este folosit ca îndulcitor. Suntem surprinşi de presupusul rezultat al analizelor".

Marile companii multinaţionale din industria alimentară şi a băuturilor vând produse diferite din punct de vedere calitativ pe pieţele europene, conform unui raport emis de Asociaţia Consumatorilor din Slovacia (ACS), scrie Euractiv, o reţea de portaluri dedicate afacerilor europene, cu sediul central la Bruxelles, scrie ZF.ro.

"Produsele mai slabe calitativ erau destinate aşa-numitelor membre «noi» ale Uniunii Europene. Nu a fost niciodată cazul ca un produs slab calitativ să fie destinat pieţei austriece sau germane", a declarat Miloş Lauko, preşedintele ACS, citat de Euroactiv.

Produsele monitorizate în cadrul studiului derulat de ACS au fost Coca-Cola, ciocolata Milka, piperul roşu şi negru produs de Kotanyi, cafea instant Nescafe, cafea boabe Jabobs şi cafea espresso Tchibo. Toate aceste produse au fost supuse testelor în cadrul laboratoarelor Institutului Naţional Veterinar şi Alimentar din Slovacia.

ACS a cumpărat produsele din supermar­keturi din opt state precum Germania, Austria, Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria, România şi Bulgaria.

Autorii studiului nu au dat însă detalii privind criteriile după care au stabilit că un produs este de mai bună sau de mai proastă calitate, ci au prezentat doar diferenţe de compoziţie.

"Singura explicaţie pentru această situaţie ţine de reţetă. În unele cazuri reţetele locale sunt făcute după testări ale gustului dintr-o anumită regiune. Nu orice reţetă diferită înseamnă mai bun sau mai prost, iar dacă dife­ren­ţele sunt doar de gust, atunci nu este nicio problemă. Important este să nu difere cali­tatea", a spus pentru ZF Sorin Minea, pre­şe­dintele Romalimenta, asociaţie care grupează cei mai mari jucători din industria alimentară.

Minea a mai spus că nu are informaţii legate de reţetele folosite de companii în fabricarea diferitelor produse, dar că în cazul Angst - producător de mezeluri pe care îl controlează - face produse diferite pe care le vinde în Bucureşti sau în Ardeal. "Unii consumatori vor mai multă sare, alţii mai puţină", explică Minea.

Testele derulate asupra Coca-Cola de către asociaţia consu­ma­torilor din Slovaca sus­ţin că băuturile distri­buite de com­pania americană în Slovacia, Ungaria, Bulgaria şi Ro­mânia conţin iso­glu­coză, alternativă mai ieftină la zahăr (za­haroză), potrivit autorilor studiului.

Studiul ACS a descoperit prezenţa isoglucozei în Coca-Cola comercializată în România, Bulgaria, Ungaria şi Slovenia, nu şi în Austria, Germania, Cehia sau Polonia. Cantitatea de zahăr folosită în producerea băuturii carbogazoase variază în cele opt ţări de la 0,1g/100 ml în Slovenia până la 5,01 g/100ml în Polonia.

"Între zahăr şi isoglucoză este o diferenţă de formulă din punct de vedere biologic. Isoglucoza este obţinută chimic şi este interpretată de corpul uman ca o substanţă străină, dar nu există studii clinice care să ateste acest lucru", precizează Cristina Bogdan.

De cealaltă parte, Ibolya Szabo, senior communication manager al Coca-Cola Europe, spune că produsele companiei americane au aceleaşi standarde deşi în unele ţări sunt folosiţi îndul­citori diferiţi.

"Coca-Cola are aceleaşi standarde de calitate în toate ţările din lume, indiferent de poziţia geografică sau situaţia economică a unei ţări. Siropul de fructoză-glucoză este unul dintre îndulcitorii folosiţi inclusiv în Statele Unite. În România, la fel ca în Germania şi Austria, zahărul este folosit ca îndulcitor în procesul de producţie. Mai mult decât atât, avem acelaşi furnizor de zahăr ca Austria. De aceea, suntem surprinşi de presupusul rezultat al analizelor realizate pentru produsele noastre din România şi vom investiga prin toate mijloacele acurateţea informaţiilor şi cauza acestei confuzii", a declarat Szabo, conform ZF.ro.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Momente de mândrie pentru învățământul botoșănean: Prof. Ioana Cristina Pașcău a câștigat trofeul „Profesorul Anului din mediul rural”!

astăzi, 20:32

Gala „Profesorul Anului din mediul rural” aduce în prim-plan și aplaudă eforturile și rezultatele oamenilor excepționali, care lucrează în învățământul din ...

Cel mai așteptat film de comedie românesc al anului, „Mentorii”, ajunge în avanpremieră la Botoșani!

astăzi, 19:50

Filmul are parte de două proiecții speciale care vor avea loc de la ora 17:30, la Happy Cinema și de la ora 19:00 la Cinema Unirea. Tot pe 28 februarie, „Mentorii”, primul lungmetraj pr...

Tot mai puține locuri de muncă pentru absolvenții de studii superioare: LISTA completă transmisă de AJOFM Botoșani!

astăzi, 19:10

Astfel, pe nivel de studii, 24 de locuri de muncă se adresează candidaților cu studii superioaare, în timp ce 433 sunt pentru cei cu studii medii. Pe nivel de calificare, calificații au l...