Producția de usturoi de Copălău riscă să fie cea mai mică din ultimii trei ani. Canicula, cauza principală. „Nu a avut apă!”

Producția de usturoi românesc ar putea fi cea mai mică din ultimii trei ani, cu o scădere de până la 60% față de un an normal, susțin cultivatorii care au început recent recoltarea.

Usturoiul a fost afectat de secetă și vremea capricioasă din ultima perioadă. În comuna Copălău, din județul Botoșani, jumătate dintre localnici cultivă usturoi pe zeci de hectare, soiul de aici fiind renumit în țară.

Usturoiul de Copălău, proaspăt scos din pământ este lăsat de fermieri pe câmp trei zile la uscat, apoi se întorc să-l împletească și să-l depoziteze.

Din cauza vremii prea calde urmate de ploi abundente și târzii, plantele au fost afectate, devenind mai mici și riscând să se strice în pământ. Producătorii estimează o recoltă cu 40% mai mică față de anul trecut. De la vârfuri de 12 tone pe hectar, cultivatorii mari spun că vor culege acum doar jumătate, scrie știrileprotv.ro.

 

Nu s-a putut dezvolta din cauză că nu a avut apă la timpul lui”, a spus Neculai Dulgheriu, cultivator.

Ciprian Ivanov, primarul comunei Copălău, recunoaște și el că vremea nu a fost de partea cultivatorilor din Copălău în acest an.

Nu prea ne-a ajutat vremea, ploile venind doar în ultima clipă, aproape de recoltat, grăbind inclusiv această manoperă de recoltare cu aproximativ două săptămâni”, a declarat Ciprian Ivanov, primarul comunei Copălău.

În zona Buzăului, unde sunt mai mult de 350 de cultivatori de usturoi, producătorii speră să recolteze măcar trei tone la hectar, condiția pentru a primi subvenția de stat.

Vom înregistra o producție undeva la 60% mai mică față de un an normal. A fost o perioadă de trei luni de zile în această primăvară în care nu a venit nicio picătură de apă”, a declarat și Valentin Jecu, un cultivator din zona Buzăului.

În Buzău sunt cultivate două soiuri autohtone: Benone și Diamant, dezvoltate împreună cu banca de gene de la Buzău, având un gust dulce acrișor iute, specific.

Potrivit Institutului Național de Statistică, un român consumă în medie 2,5 kg de usturoi pe an. Cel cultivat la noi urmează să ajungă pe piață în aproximativ două săptămâni.

Fermierii spun însă că producția scăzută se va reflecta și în preț, un kilogram de usturoi putând fi mai scump, în medie, cu aproximativ cinci lei față de anul trecut.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu cine au votat oamenii grei din fotbalul românesc și pe cine susțin în turul 2. Alegerea surprinzătoare a lui Valeriu Iftime!

astăzi, 20:32

Gigi Nețoiu, Adrian Porumboiu, Marian Iancu și Valeriu Iftime au dezvăluit pentru Fanatik cu cine au votat și ce vor alege în turul 2. Ilie Năstase, declarații acide. Sursa citată ...

Marcel Ciolacu anunță discuții pentru șefia PSD: “Am plecat de la Guvern că oricum mă dădea afară președintele”! (Video)

astăzi, 19:18

Marcel Ciolacu anunță că o schimbare la șefia PSD poate avea loc după 18 mai, după cum a agreat actuala conducere cu membrii din forurile organizațiilor. Ciolacu spune, ironic, că a pleca...

Nicușor Dan, declarații după demisia lui Ciolacu din PSD: „A apus o epocă în care voturile se mutau dintr-o parte în alta”!

astăzi, 19:04

Nicușor Dan a ieșit să facă declarații după ce s-a stabilizat faptul că a intrat în turul doi al prezidențialelor alături de George Simion. Primarul Capitalei Nicușor Dan a vorbit, ...