Procurorul general al României susține creșterea salariilor dascălilor cu 33%

Sindicatele din Educaţie au salutat decizia procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi, de a promova recurs în interesul legii, în vederea aplicării unitare a Legii 221/2008, în sensul recuperării diferenţelor de drepturi salariale pentru perioada 1 octombrie 2008- 31 decembrie 2009. Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) consideră că iniţiativa procurorului general este foarte bună, fiind o dovadă că Legea 221/2008 trebuie să se aplice, fapt demonstrat, în opinia sindicaliştilor, şi de miile de procese câştigate în mai multe judeţe ale ţării, se arată într-un comunicat al FSLI remis duminică NewsIn.

Legea 221/2008 prevede o creştere salarială pentru profesori de circa 33% din venituri. Guvernul a încercat prin mai multe acte normative să anuleze legea, însă toate au fost declarate neconstituţionale. Pentru că nu şi-au primit banii, profesorii au deschis mii de procese în toată ţara.

"Iniţiativa procurorului general al României ne mai dă o speranţă că în această ţară legislaţia se respectă. Sperăm că angajaţii din educaţie îşi vor recupera măcar în acest fel drepturile pe care le au", a declarat Simion Hancescu, preşedinte FSLI, care îşi exprimă speranţa ca judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în urma analizării recursului în interesul legii, făcut de Laura Kovesi, vor propune o soluţie prin care profesorii, care sunt în acest moment în proces, să îşi recupereze aceste drepturi.

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a transmis pe 26 ianuarie către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un recurs în interesul legii cu privire la aplicarea dispoziţiilor Legii 221/2008 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.15/2008 privind creşterile salariale ce se vor acorda în anul 2008 personalului din învăţământ, referitor la pretenţiile formulate de această categorie de personal, având ca obiect plata diferenţelor dintre drepturile salariale  încasate şi cele cuvenite în baza acestui act normativ, începând cu data de 1 octombrie 2008, actualizate în funcţie de coeficientul de inflaţie până la data efectivă a plăţii.

Demersul procurorul general vizează unificarea deciziilor judecătoreşti în aceste cazuri. Astfel, Kovesi susţine că, legal, profesorii au dreptate, pentru că toate actele normative care anulau majorarea salariilor au fost declarate neconstituţionale. Procurorul general a formulat un recurs în interesul legii pentru unificarea deciziilor judecătorilor în aceste cazuri.

"Instanţa de contencios constituţional a constatat neconstituţionalitatea actelor normative succesive prin care Guvernul a persistat în hotărârea de a nu lua în considerare prevederile Legii nr. 221/2008", se arată în recursul în interesul legii formulat de Kovesi.

Sursa: Realitatea.net

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiecție unică la Cinema „Unirea” Botoșani: „Contele de Monte Cristo”, recomandarea săptămânii!

astăzi, 18:45

Bugetul impresionant de peste 40 de milioane de euro al filmului Contele de Monte Cristo a transformat povestea clasică a lui Edmond Dantès într-o experiență vizuală captivantă și p...

Unde te poți angaja la Botoșani: Vezi oferta de locuri de muncă a AJOFM!

astăzi, 17:45

Astfel, pe nível de studii, 21 sunt pentru absolvenții de studii superioare, iar 336 se adresează celor cu studii medii. Pe nível de calificare, 287 de locuri de muncă sunt la disp...

Spectacolul „Tigrișorul Pietrek” se joacă două zile la Teatrul „Vasilache” din Botoșani! (foto)

astăzi, 17:15

Spectacolul se va juca în zilele de joi, 23 ianuarie 2025, de la ora 18:00, și duminică, 26 ianuarie 2025, de la orele 11:00 și 12:30. Regia artistică îi aparține lui Valentin Dobr...