Probleme din cauza inundațiilor în Botoșani. „Ne intră apa până la pragul casei” (FOTO)

Probleme din cauza inundațiilor în Botoșani. „Ne intră apa până la pragul casei” (FOTO)

 

O parte din locuitorii județului Botoșani au întâmpinat deja probleme create de aversele torențiale, semnalându-se inundații în mai multe localități. Apa a invadat gospodăriile oamenilor, iar drumurile au devenit impracticabile. Mai grav este că apele ar putea pătrunde inclusiv în locuințe.

O serie de botoșăneni reclamă că situația putea fi ameliorată, dacă lucrările pe tronsoanele care traversează localitățile, erau finalizate.

„De anul trecut, ne-au stricat podurile, ne intră apa până la pragul casei, au înghețat lucrările. Acum stăm și așteptăm pe cei de la Consiliul Județean... Proiectul de asfaltare este Coșula-Vorona, noi suntem la mijloc”, spune un bărbat din Oneaga.

O altă parte dintre locuitorii județului se plâng inclusiv de lipsa de interes a autorităților locale, dar și de problemele generate de comportamentul unor consăteni vizavi de depozitarea deșeurilor, pe care apele le aduc în gospodării, în aval.

„Total absurd ce se poate întâmpla după fiecare ploaie undeva în Crasnaleuca. Unde sunt autoritățile, unde sunt ajutoarele pe care le-am chemat? În fiecare an gospodăria este distrusă de incompetența unor oameni cărora nu le pasă. Singurul lucru pe care l-am cerut a fost să fie săpat un canal ce face posibilă scurgerea apei. Ceea ce am primit este dezinteres și indiferență. Cine este răspunzător de toate acestea? Cine este responsabil să anunțe vecinii că gunoaiele nu se aruncă în locurile special amenajate pentru situații de urgență, care ulterior ajung un curtea noastră? Și mai mult, cine ne redă tot ceea ce am pierdut și de data asta? Mă declar scârbită de cei care sunt responsabili de apărarea noastră. Munca unor oameni este distrusă din nou, iar buzunarele unor oameni se umplu în exces de excrocherie”, a spus o localnică din comuna Coțușca.

Afectate sunt și terenurile agricole.

Județul Botoșani se află sub cod galben de inundații, până la ora 00:00, potrivit Institutului Național de Hidrologie. Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție în arealul bazinului hidrografic al râului Jijia.

În mod deosebit vizate de averse torențiale și chiar grindină sunt localitățile Botoșani, Vorona, Ungureni, Corni, Mihai Eminescu, Trușești, Coțușca, Bălușeni, Havârna, Vlădeni, Cristești, Vorniceni, Curtești, Rădăuți-Prut, Răchiți, Copălău, Vârfu Câmpului, Avrămeni, Gorbănești, Manoleasa, Vlăsinești, Coșula, Mileanca, Sulița, Dângeni, Stăuceni, Roma, Unțeni, Știubieni, Drăgușeni, Nicșeni, Dobârceni, Corlăteni, Leorda, Mihălășeni, Blândești, Cordăreni, Hănești, Brăești, Săveni, Mitoc, Dimăcheni, Adășeni, Bucecea.

Până la ora 17:30, acestea se aflau sub cod portocaliu de ploi torențiale, aversele cumulând 35 l/mp, fiind semnalate un strat de grindină de mici dimensiuni, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului.





 

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
1104

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
311

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
274

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...