Problema deficitului de muncitori în construcții, rezolvată cu deținuți: „Nu-i obligă nimeni, vor veni doar cei care vor”!

Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a iniţiat un parteneriat cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor pentru a da posibilitatea deţinuţilor în regim semi-deschis să lucreze pe viitoarele şantiere de autostrăzi şi drumuri expres, a spus directorul general CNIR, Gabriel Budescu.

Demersul vrea să sprijine creşterea incluziunii sociale. Este vorba exclusiv despre deţinuţii care îşi doresc să lucreze pe şantiere, activitate care, după eliberare, o pot continua, reintegraţi şi calificaţi, ca angajaţi ai constructorilor. „A fost o discuţie cu Administraţia Penitenciarelor pentru a include deţinuţi în proiectele de drumuri. Drumul Expres Bacău-Piatra Neamţ a fost primul proiect în care am inclus această posibilitate, urmând ca antreprenorul care îşi asumă să folosească forţa de muncă a celor din penitenciare să primească şi un punctaj. Ştiam că au mai fost şantiere unde s-au folosit deţinuţi, unul dintre acestea fiind modernizarea DN 29 D Botoşani-Ştefăneşti, şi aşa ajutăm la reintegrarea în societate a acestora”, a spus Budescu la B1 TV, potrivit Digi24.

 

„De asemenea, ştim că este şi un deficit de forţă de muncă pe şantiere. Însă, nu peste tot este posibil să ne asigure forţa de muncă Administraţia Penitenciarelor, dar pentru Drumul Expres Bacău-Piatra Neamţ este primul proiect de la care am primit răspuns pozitiv din partea Administraţiei Penitenciarelor. Am prevăzut în documentaţie, iar dacă Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice – ANAP va valida, acesta va fi primul contract. Personalul de la Administraţia Penitenciarelor va răspunde de transportul pe şantier şi pază. Vor primi zile de libertate, li se scade din pedeapsă şi vor primi şi bani. Nu-i obligă nimeni, vor veni doar cei care vor, iar după eliberare pot fi angajaţi de constructori dacă fac treabă. Este vorba doar de deţinuţii în regim semi-deschis”, a explicat Budescu.

La licitaţia pentru Drumul Expres Bacău-Piatra Neamţ, CNIR a inclus în criteriile de atribuire punctaj de 6% pentru creşterea incluziunii sociale. A fost prevăzută acordarea punctajului suplimentar de 3% pentru constructorul care angajează persoane fără loc de muncă din judeţele Bacău şi Neamţ, studiul de fezabilitate estimând a fi necesare, în total, 1.800 de locuri de muncă pe perioada execuţiei lucrărilor. De asemenea, alte trei procente (din totalul de 6% pentru creşterea incluziunii sociale) vor fi acordate antreprenorului care încadrează şi califică la locul de muncă persoane private de libertate. Contractul de peste 6 miliarde lei pentru proiectarea şi execuţia Drumului Expres Bacău -Piatra Neamţ a fost publicat luni, 23 decembrie 2024 în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene urmând să fie vizibil şi în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Termenul pentru depunerea ofertelor este 18 februarie 2025.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Achiziție militară majoră: România cumpără blindate de luptă de 2,5 miliarde de euro!

Thursday, 10 July 2025

Valoarea contractului care se va întinde pe opt ani e de aproape 2,5 miliarde de euro și presupune ca unele elemente ale blindatelor de luptă să fie produse în România. MApN an...

Lecții de siguranță, și în vacanță, predate de polițiștii botoșăneni! (Foto)

Thursday, 10 July 2025

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară desfășoară la nivelul județului Campania Națională ”𝐃𝐨𝐫𝐢𝐧𝐭̦𝐞 𝐢̂𝐧𝐝𝐞𝐩𝐥𝐢𝐧𝐢𝐭𝐞 𝐥𝐚 𝐯�...

Restricții pentru românii care nu își plătesc taxele. Nu vor mai putea vinde mașini sau construi o casă!

Thursday, 10 July 2025

Cei care au taxe sau amenzi neplătite la stat nu vor mai putea să vândă sau să cumpere automobile, să-și recupereze permisul de conducere suspendat, ori să primească autorizații de cons...