PRO si CONTRA: Ar trebui sau nu sa fim trasi la raspundere pentru postarile de pe retelele de socializare?

Sanctionarea persoanelor pentru fapte condamnabile este un lucru normal in orice societate civilizata, insa ar trebui procedat la fel si atunci cand vine vorba de ceea ce facem pe retelele de socializare?

Printr-o decizie data in noiembrie, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a mentinut o hotarare data de Curtea de Apel Targu Mures (CATM), in ianuarie 2013, prin care s-a stabilit ca profilul personal de Facebook este un spatiu public.

Sentinta data de CATM a fost intr-o cauza referitoare la un mesaj cu caracter discriminatoriu publicat de o persoana publica pe profilul sau de pe reteaua de socializare Facebook. Persoana respectiva a fost sanctionata de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si apoi a incercat sa obtina in instanta anularea amenzii, actiunile fiindu-i respinse atat de CATM, cat si de ICCJ.

Insa cat de corecta este aceasta hotarare? Ar trebui sa fim sanctionati pentru ceea ce publicam pe retelele de socializare, atunci cand postarile pot afecta in mod negativ alte persoane? Iata argumentele Avocatnet.ro:

Argumente PRO

1. Sanctionarea pentru postarile de pe retelele de socializare este corecta, atat timp cat acestea afecteaza alte persoane. Toata lumea ar trebui sa se foloseasca de Social Media cu multa cumpatare si atentie. Legile se aplica si pe Internet si fiecare individ si companie sunt raspunzatori de faptele lor, indiferent de forma de exprimare sau locul in care le fac.
  2. Hotararea este corecta pentru ca faptele reprobabile, indiferent de felul/locul in care sunt facute, pot sa aduca atingere demnitatii si sa creeze o atmosfera degradanta, umilitoare si ofensatoare impotriva anumitor persoane.

Argumente CONTRA

1. Tragerea la raspundere pentru ceea ce se publica pe profilurile personale de pe retelele de socializare incalca dreptul de a exprima opiniile in mod liber. Constitutia Romaniei stabileste ca libertatea de exprimare a gandurilor, opiniilor sau credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile.

2. N-ar trebui sa se dea sanctiuni din acest motiv pentru ca astfel s-ar incalca dreptul la intimitate. Postarile de pe retelele de socializare sunt destinate unui cerc restrans de prieteni, nu publicului larg.  

Voi ce credeti? Ar trebui sau nu sa fim trasi la raspundere pentru postarile de pe retelele de socializare?

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

20 septembrie pe Știri Botoșani. Prefectul îi trimite pe sinistrați la muncă, au vrut să demită primarul cu semnături false și Elena Udrea vine la Botoșani!

astăzi, 07:30

20 septembrie 2008 Prefectul ii trimite pe sinistrati la munca Aflat în vizita la sinistratii din Radauti Prut, prefectul de Botosani a constatat cu surprindere cum persoanele care au fost...

Nu cazăm ciobani!

astăzi, 07:15

Un cioban isi pastea oile pe o pajiste, la un moment dat zareste un hotel. Zambeste smechereste si se duce direct in hotel. Acolo il intampina patronul si ii zice: -Ce e cu dumneata aici? Nu cazam c...

Calendar ortodox, 20 septembrie: Îi cinstim pe Sfinţii Mari Mucenici Eustație şi soţia sa, Teopista cu cei doi fii ai lor: Agapie şi Teopist

astăzi, 07:00

Sfântul Eustație a fost un vestit căpitan de oşti, pe vremea împăratului Traian (98-117). Înainte de a se boteza, numele său era Plachida, iar soţia lui se numea Tatiana. Merg&...