Pro si contra! Ar trebui sau nu ca cei care pica proba practica a examenului auto sa dea din nou ambele probe?

Pro si contra! Ar trebui sau nu ca cei care pica proba practica a examenului auto sa dea din nou ambele probe?
Un act normativ publicat recent in Monitorul Oficial stabileste ca, din 5 octombrie, persoanele care vor fi admise la proba teoretica a examinarii pentru obtinerea permisului auto sa poata sustine proba practica de mai multe ori, in cazul in care o pica. In momentul de fata, reglementarile in vigoare stabilesc ca cei care sunt respinsi la proba practica trebuie sa dea din nou ambele probe pentru a putea dobandi permisul de conducere, scrie avocatnet.ro.

Candidatii respinsi la proba practica a examinarii pentru obtinerea permisului auto nu vor mai fi nevoiti sa sustina din nou proba teoretica.

Practic, asta inseamna ca, daca vor trece cu succes de proba teoretica, aceste persoane vor putea sustine proba practica de mai multe ori, daca o pica.

Totusi, acest lucru va fi posibil doar dupa ce candidatii vor achita taxa de examinare si vor efectua cel putin sase ore suplimentare de pregatire practica.

Masurile mai sus mentionate sunt cuprinse in Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 97/2015 pentru modificarea si completarea Ordinului MAI nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere, act normativ publicat saptamana trecuta in Monitorul Oficial.

Noile dispozitii intra in vigoare incepand cu 5 octombrie si cu siguranta ii vor bucura pe multi dintre cei care isi doresc sa devina soferi. Este totusi o masura buna, sau din contra, vor exista riscuri suplimentare pe soselele din Romania?

Argumente PRO:

1. Este bine stiut faptul ca multi candidati se descurca foarte bine la partea teoretica, dar intampina mari dificultati atunci cand vine vorba de "traseu". Chiar si dintre actualii soferi, multi au dobandit aceasta calitate dupa ce au sustinut, de mai multe ori, ambele probe, desi au luat mereu "sala" cu brio. Practic, din luna octombrie, toti candidatii care trec de proba teoretica, se vor putea concentra apoi doar asupra celei practice, fara a fi nevoiti sa parcurga din nou partea de legislatie si sa treaca prin emotiile unui nou examen teoretic.

2. O alta prevedere importanta este cea conform careia candidatii care nu se prezinta la proba practica vor putea sa ceara programarea pentru o noua proba oricand in perioada de valabilitate a cursului de pregatire teoretica si practica. Astfel, acestia au sansa de a da "traseul" intr-un moment favorabil lor, pe parcursul unui an. Spre exemplu, ei pot alege sa nu dea examenul practic pe timpul iernii, atunci cand conditiile meteo pot deveni un incovenient serios pentru candidat.

Argumente CONTRA:

1. Noile reguli spun ca toti candidatii admisi la proba teoretica vor avea la dispozitie un an de la data absolvirii cursului de pregatire teoretica si practica pentru a trece de proba practica, chiar si din mai multe incercari. Astfel, sunt sanse sporite ca un viitor sofer sa nu mai acorde deloc atentie partii teoretice si sa uite practic legislatia in vigoare, atat de importanta. Ar rezulta noi pericole pe soselele din Romania, acolo unde intalnim oricum numerosi soferi "periculosi".

2. "Candidatii declarati «respins» la proba practica pot fi programati pentru sustinerea unei noi probe dupa o perioada de cel putin 15 zile, cu achitarea taxei de examinare si prezentarea dovezii care atesta efectuarea a cel putin sase ore suplimentare de pregatire practica intr-o scoala de conducatori auto autorizata", se arata in textul de lege. Practic, acest lucru inseamna cheltuieli suplimentare pentru candidat: pe langa taxa de reexaminare, acesta va trebui sa mai scoata din buzunar aproximativ 200-300 de lei pentru cele sase ore suplimentare de condus, tarif stabilit in functie de politica fiecarei scoli de soferi. Cu cat un candidat pica de mai multe ori "traseul", cu atat va fi nevoit sa bage mai adanc mana in buzunar.

Voi ce parere aveti? Ar fi fost mai bine sa se sustina in continuare ambele probe, ca in prezent sau sustineti noile reglementari?

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

astăzi, 22:23
33

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

astăzi, 22:04
184

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

astăzi, 21:10
98

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...