Pro si contra! Ar trebui sau nu ca cei care pica proba practica a examenului auto sa dea din nou ambele probe?

Un act normativ publicat recent in Monitorul Oficial stabileste ca, din 5 octombrie, persoanele care vor fi admise la proba teoretica a examinarii pentru obtinerea permisului auto sa poata sustine proba practica de mai multe ori, in cazul in care o pica. In momentul de fata, reglementarile in vigoare stabilesc ca cei care sunt respinsi la proba practica trebuie sa dea din nou ambele probe pentru a putea dobandi permisul de conducere, scrie avocatnet.ro.

Candidatii respinsi la proba practica a examinarii pentru obtinerea permisului auto nu vor mai fi nevoiti sa sustina din nou proba teoretica.

Practic, asta inseamna ca, daca vor trece cu succes de proba teoretica, aceste persoane vor putea sustine proba practica de mai multe ori, daca o pica.

Totusi, acest lucru va fi posibil doar dupa ce candidatii vor achita taxa de examinare si vor efectua cel putin sase ore suplimentare de pregatire practica.

Masurile mai sus mentionate sunt cuprinse in Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 97/2015 pentru modificarea si completarea Ordinului MAI nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere, act normativ publicat saptamana trecuta in Monitorul Oficial.

Noile dispozitii intra in vigoare incepand cu 5 octombrie si cu siguranta ii vor bucura pe multi dintre cei care isi doresc sa devina soferi. Este totusi o masura buna, sau din contra, vor exista riscuri suplimentare pe soselele din Romania?

Argumente PRO:

1. Este bine stiut faptul ca multi candidati se descurca foarte bine la partea teoretica, dar intampina mari dificultati atunci cand vine vorba de "traseu". Chiar si dintre actualii soferi, multi au dobandit aceasta calitate dupa ce au sustinut, de mai multe ori, ambele probe, desi au luat mereu "sala" cu brio. Practic, din luna octombrie, toti candidatii care trec de proba teoretica, se vor putea concentra apoi doar asupra celei practice, fara a fi nevoiti sa parcurga din nou partea de legislatie si sa treaca prin emotiile unui nou examen teoretic.

2. O alta prevedere importanta este cea conform careia candidatii care nu se prezinta la proba practica vor putea sa ceara programarea pentru o noua proba oricand in perioada de valabilitate a cursului de pregatire teoretica si practica. Astfel, acestia au sansa de a da "traseul" intr-un moment favorabil lor, pe parcursul unui an. Spre exemplu, ei pot alege sa nu dea examenul practic pe timpul iernii, atunci cand conditiile meteo pot deveni un incovenient serios pentru candidat.

Argumente CONTRA:

1. Noile reguli spun ca toti candidatii admisi la proba teoretica vor avea la dispozitie un an de la data absolvirii cursului de pregatire teoretica si practica pentru a trece de proba practica, chiar si din mai multe incercari. Astfel, sunt sanse sporite ca un viitor sofer sa nu mai acorde deloc atentie partii teoretice si sa uite practic legislatia in vigoare, atat de importanta. Ar rezulta noi pericole pe soselele din Romania, acolo unde intalnim oricum numerosi soferi "periculosi".

2. "Candidatii declarati «respins» la proba practica pot fi programati pentru sustinerea unei noi probe dupa o perioada de cel putin 15 zile, cu achitarea taxei de examinare si prezentarea dovezii care atesta efectuarea a cel putin sase ore suplimentare de pregatire practica intr-o scoala de conducatori auto autorizata", se arata in textul de lege. Practic, acest lucru inseamna cheltuieli suplimentare pentru candidat: pe langa taxa de reexaminare, acesta va trebui sa mai scoata din buzunar aproximativ 200-300 de lei pentru cele sase ore suplimentare de condus, tarif stabilit in functie de politica fiecarei scoli de soferi. Cu cat un candidat pica de mai multe ori "traseul", cu atat va fi nevoit sa bage mai adanc mana in buzunar.

Voi ce parere aveti? Ar fi fost mai bine sa se sustina in continuare ambele probe, ca in prezent sau sustineti noile reglementari?

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Primul caz de deces provocat de rabie în România după 13 ani. Bărbat din Iași, ucis de un câine fără stăpân!

astăzi, 12:35

Un bărbat în vârstă de 44 de ani, din comuna VoineÈ™ti, judeÈ›ul IaÈ™i, a murit luni, 14 iulie 2025, din cauza rabiei, după ce a fost muÈ™cat de un câine fără stăpân. Ace...

(A) COMUNICAT DE PRESĂ - ANUNȚ FINALIZARE PROIECT Dezvoltarea activității în cadrul societății SC DERMAOFT MEDICAL SRL

astăzi, 11:55

SC DERMAOFT SRL în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului cu titlul: Dezvoltarea activității în cadrul societății SC DERMAOFT MEDICAL SRL, cod My Smis 313853, pr...

Permis de conducere fals cumpărat cu 200 de euro, descoperit la PTF Racovăț!

astăzi, 11:27

PoliÅ£iÅŸtii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Racovăț efectuează cercetări în privinÅ£a unui bărbat, cu dublă cetățenie română È™i ucraineană, asupra cÄ...