PRO si CONTRA: Ar trebui sa decida locuitorii orasului cum sa fie cheltuiti banii din bugetul local?

Intr-un oras din Romania administrarea bugetului local este sarcina nu doar a autoritatilor, ci si a cetatenilor. Concret, acestia pot decide cum sunt cheltuiti banii din buget. Este aceasta o solutie pentru o gestionare eficienta a finantelor locale?

Locuitorii unui cartier din Cluj sunt cei care decid cum este cheltuit bugetul local al orasului. Mai exact, autoritatile cartierului Manastur din Cluj au permis in 2014 locuitorilor sa aleaga singuri cum cheltuie banii din bugetul local, informeaza Digi24.ro.
Masura va fi aplicata si anul acesta. De data aceasta, tinerii sunt cei chemati sa vina cu proiecte care sa fie finantate din banii publici, mai exact prin proiectul bugetarii participative pentru tineret, mentioneaza sursa citata.

Posibilitatea oferita in 2015 tinerilor clujeni, de a decide cum sunt cheltuiti banii publici, vine in conditiile in care Clujul este anul acesta Capitala Culturala Europeana a Tineretului.

Insa indiferent de context, acest lucru ar putea fi extins la nivel national si pus in practica si de catre alte autoritati locale. La prima vedere, masura ar putea imbunatati viata locuitorilor din orase, insa la aplicarea ei ar putea fi intampinate unele dificultati, scrie Avocatnet.ro.

Argumente PRO

1. Daca locuitorii orasului ar fi consultati in privinta cheltuirii banilor locali si, mai ales, ar fi implementate proiectele propuse de acestia, atunci ar putea exista mai multa responsabilitate in ceea ce priveste utilizarea bugetului local. Locuitorii orasului sunt cei care stiu ce le lipseste si cum si-ar dori sa arate orasul lor, astfel ca daca vor putea sa decida cum sunt cheltuiti banii publici, atunci acest lucru ar putea contribui la imbunatatirea calitatii vietii lor in orasul respectiv. Astfel, nu vor mai fi irositi banii pe proiecte inutile, care nu servesc intereselor locuitorilor.

2. O astfel de masura este si o ocazie buna pentru intarirea comunicarii dintre autoritatile locale si cetateni. Practic, s-ar putea crea un "parteneriat" intre cele doua parti, care pe viitor va avea efecte pozitive asupra orasului. Mai exact, s-ar putea ajunge la un numitor comun cu privire la prioritatile de dezvoltare a orasului.

Argumente CONTRA

1. Chiar daca locuitorii orasului ar decide cum sunt cheltuiti banii locali, implementarea propunerilor ar putea fi un proces de durata, astfel ca birocratia nu s-ar reduce. Daca vor fi multe proiecte depuse, atunci ar putea dura destul de mult timp pana cand autoritatile le-ar analiza si ar decide care dintre ele ar putea fi puse in practica.

2. Consultarea locuitorilor in privinta cheltuirii bugetului local reprezinta doar un pas catre transformarea in realitate a proiectelor acestora. Decizia finala de implementare a proiectelor apartine tot autoritatilor locale, care administreaza banii publici. In aceste conditii, ar putea exista riscul ca propunerile cetatenilor sa fie respinse, din cauza unor proiecte ale edililor, considerate prioritare.

Voi v-ati implica in administrarea bugetului local?

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Părintele Ionică, pomenit zi de zi prin oficierea Sfintei Liturghii și a Slujbei parastasului!

astăzi, 19:54

Au trecut două săptămâni de când Părintele Ioan Alupoaiei, parohul Bisericii Izvorul Tămăduirii din municipiul Botoșani, a părăsit această lume. După tradiția veche și gene...

Mamă și fiu transportați la spital după ce s-au răsturnat cu mașina în Dorohoi! (foto)

astăzi, 17:43

Două persoane, o femeie de 55 de ani și fiul ei, de 17 ani, au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produs, sâmbătă după-amiază, pe strada Progresului din municipiul D...

Rugăciuni pentru ferirea de furtuni și inundații în bisericile din Botoșani!

astăzi, 16:45

Având în vedere avertizările meteorologice referitoare la mari furtuni şi ploi abundente, care vor cuprinde mai multe regiuni din România, Patriarhia Română îndeamnă ...