„Pro Activ XXI”, un nou proiect pilot pentru crearea unei reţele de lucrători de tineret în judeţul Botoşani

În perioada 01-26.11.2020, la Botoșani va fi realizat proiectul „Pro Activ XXI” , proiect ce presupune organizarea unui curs de formare pentru standardul ocupaţional “Lucrator de Tineret”.

Proiectul  „Pro Activ XXI” este implementat  în judeţul Botoşani de către Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Botoşani  în parteneriat cu Centrul Judeţean de Voluntariat Botoşani, având sprijinul financiar al Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport Botoşani.

După cum au anunțat organizatorii proiectului,  „Pro Activ XXI” are ca scop creșterea numărului de lucrători de tineret formați profesional din județul Botoșani şi sprijinirea acestora în vederea unei mai bune inserții profesionale pe piața muncii.

“Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Botoşani în parteneriat cu Centrul Judeţean de Voluntariat Botoşani urmăreşte crearea unei reţele de lucrători de tineret care să ofere sprijin şi îndrumare tinerilor care acced pe piaţa muncii în comunitatea locală. Lucrătorii de tineret formaţi în cadrul acestui proiect vor constitui o comunitate de experţi în domeniul tineretului la nivelul judeţului Botoşani, experţi care se vor implica activ în proiectarea şi organizarea de activităţi pentru a dezvolta tinerilor competenţe profesionale necesare cerinţelor actuale ale pieţii muncii”, au explicat pertenerii din acest proiect într-un comunicat de presă.

Proiectul  „Pro Activ XXI” se adresează tuturor tinerilor din judeţul Botoşani cu vârsta de până în 35 de ani și care au absolvit liceul. La finalizarea cursului se va obține Certificatul de absolvire pentru ocupația “Lucrator de Tineret”, COD COR 341205, iar înscrierea se face în perioada 01 – 18 noiembrie 2020.

Pentru a solicitarea formularului de înscriere precum şi pentru solicitarea de informații și relaţii suplimentare, partenerii implicați în derularea proiectului pot fi contactați la:

* email:  lucratortineretbotosani@gmail.com

* coordonatori proiect: 0748373332 – prof. Damean Diana, 0231584107 – prof. Onciu Oana.

Iată și descrirea ocupaţiei, și conţinutul muncii, așa cum au fost anunțate de organizatori.

Lucrătorul de tineret mobilizează tinerii în scopul dezvoltării abilităţilor de viaţă şi a comportamentelor proactive, stimulând viaţa asociativă şi cooperarea în rândul tinerilor, facilitând participarea acestora la viaţa comunităţii.

Practicanţii acestei ocupaţii reprezintă resurse pentru tineri, organizaţii şi comunităţi, realizând activităţi de informare, îndrumare şi sprijin pentru tineri, facilitând integrarea socială şi evoluţia personală a tinerilor, în contextul valorizării diversităţii umane, culturale şi al promovării cetăţeniei active.

Competenţele Lucrătorului de tineretse fundamentează pe principiile şi valorile interculturalităţii şi diversităţii umane, concomitent cu abordarea integrată a direcţiilor de acţiune în sfera socială, culturală, educativă şi recreativă.

Lucrătorul de tineret organizează activitatea în cadrul unui proiect general al asociaţiei sau fundaţiei, organizaţiei non-guvernamentale sau administraţiei publice locale sau centrale care au atribuţii în domeniul tineretului, din care face parte şi în cadrul căreia lucrează, în funcţie de nevoile publicului. Organizarea activităţii începe cu programarea acesteia şi se continuă până la evaluarea finală. Lucrătorul de tineret coordonează, monitorizează şi întocmeşte un raport privind activitatea în derulare.

Lucrătorul de tineret acţionează prin încurajarea tinerilor de a se implica în diferite activităţi care să ajute la integrarea lor în societate, facilitează procesul de învăţare informală şi nonformală în rândul tinerilor, dezvoltă oportunităţi relevante de învăţare, facilitează realizarea planului de dezvoltare al tânărului, contribuie la dezvoltarea politicilor în domeniul tineretului.

Calificarea profesională Lucrător de tineret este solicitată pe piaţa muncii în special de structurile din sectorul ONG (asociaţii şi fundaţii), administraţia publică locală şi centrală cu atribuţii în domeniul tineretului. Lucrătorul de tineret contribuie la creşterea competitivităţii sistemului de resurse umane din domeniul tineretului (ne referim în special la activităţile de integrare a tinerilor în societate, de facilitare a procesului de învăţare informală şi nonformală în rândul tinerilor şi de dezvoltare a politicilor în domeniul tineretului).

Proiect este realizat cu sprijinul financiar al Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport Botoşani.

 

Spune-ne opinia ta