Primul heliport certificat din Botoșani, inaugurat în prezența Șefului Aviației Române (foto, video)

Elicopterele SMURD care vor ajunge la Botoșani, vor putea prelua pacienți și pe timpul nopții.

După mai multe ”poticneli”, astăzi, 26 octombrie 2023 a avut loc inaugurarea Heliportului Botoșani, în prezența generalului de flotilă aeriană Cătălin Dache, inspector șef al Inspectoratului General de Aviație (IGAV) din România, care a declarat că această realizare ”vine în continuarea proiectului prin care SMURD-ul a fost implementat în Republica Moldova, urmărindu-se o continuare a îmbunătățirii serviciilor medicale de urgență prin inaugurarea heliportului de la Botoșani, primul aerodrom certificat din județul Botoșani. Acesta aduce un plus pentru zborurile de noapte, întrucât în județul Botoșani nu exista un aerodrom certificat”.

Șeful aviației române a precizat că acest proiect, care include și realizarea heliportului de la Botoșani este ”un proiect de suflet”, iar dacă ”realizarea sa a durat câteva luni, de durată au fost etapele care au urmat pentru certificarea acestui obiectiv”, astfel încât ”să prezinte siguranță pentru personal sau pacienți”.

”Dacă în timpul zilei putem ateriza și la locul accidentului, de regulă pe terenuri de fotbal sau în locuri mai largi și care ne conferă dimensiunea și obstacolarea necesară, pentru aterizarea pe timp de noapte este nevoie să fie un aerodrom certificat. Este marele plus, întrucât elicopterele SMURD care vor ajunge la Botoșani, vor putea prelua pacienți și pe timpul nopții, lucru care nu s-a întâmplat până acum și astfel a fost îmbunătățit serviciul medical de urgență din județ”, a mai declarat generalului de flotilă aeriană Cătălin Dache.

Alături de acesta s-au aflat colonel Alin Maghiar, reprezentantul Direcției de Proiecte cu Finanțare Externă din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), lt col. Alexandru Susarencu, reprezentantul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din Republica Moldova, precum și reprezentanții Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă din județele Iași și Botoșani.

La eveniment au fost prezenți și Doina Federovici, în calitate de președinte al Consiliului Județean Botoșani, Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani, și Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani, care au declarat că s-au implicat, mai ales în ultimele săptămâni, pentru remedierea unor deficiențe legate de infrastructura obiectivului.

În cadrul evenimentului a avut loc și un exercițiu de simulare a unui zbor cu un elicopter SMURD, care a aterizat la punctul marcat, sub privirile oficialilor, dar și a micului pompier Matei, al cărui tată, care l-a însoțit, a declarat că este foarte pasionat de elicoptere.

După aterizare, acesta a urcat la manșa aparatului de zbor, sub privirile atente ale piloților, fiind practic primul botoșanean, dintre cei prezenți, care a simțit emoțiile unei astfel de experiențe.

 

 








 

 

 

Spune-ne opinia ta