Membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor s-au întrunit, marți după-amiază, în prima ședință pe acest an.
Subiectul care a fost dezbătut face referire la primul focar de rabie depistat în județul Botoșani. Mai exact, vineri, un câine agresiv a mușcat două persoane în comuna Coțușca, iar ulterior acestea au ajuns la spital. Deoarece patrupedul era extrem de agresiv, nu este microcipat și nici nu se cunoștea dacă are sau nu proprietar, autoritățile au aplicat protocolul în acest sens.
Astfel, persoanele au fost vaccinate, iar specialiștii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din Botoșani au deschis o anchetă pentru stabilirea exactă a cursului focarului. A fost prelevată o probă, care ulterior a fost trimisă la București, iar luni după-amiază s-a confirmat focarul de rabie.
„Anul acesta a apărut primul caz de rabie confirmat la Coțușca la un câine comunitar. Nu i-am găsit încă stăpânul, nu este microcipat. Noi încercăm să luăm legătura cu toți cei din Coțușca, iar medicul veterinar din comună a întrebat în stânga, în dreapta să vedem poate găsim stăpânul. Vrem să vedem și traseul acestuia”, a declarat Teodor Harabagiu, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din Botoșani.
De vineri și până în prezent, în comuna Coțușca, s-au vaccinat un număr de 62 de câini și șapte pisici. Specialiștii spun că, în general, sursa care generează apariția rabiei este vulpea, adică mediul sălbatic.
„Sursa care, în general, este vulpea, este mediul sălbatic. Vulpile sunt cele care transmit rabia mai departe. În toate cazurile pe care le-am avut, cu excepția unuia, vulpea a fost cauza principală. La un singur caz în Botoșani am avut un bursuc pozitiv”, a precizat Teodor Harabagiu.
Localități luate în vizor de specialiștii DSVSA
Printre măsurile luate de specialiștii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din Botoșani se numără și stabilirea unor localități care ar putea intra în zona cu potențial antigen. Aici este vorba despre Coțușca și localitățile din comună, UAT Viișoara cu localitățile Viișoara și Viișoara Mică, Mileanca cu localitatea Codreni, Mitoc cu localitatea Horia, Rădăuți-Prut cu Miorcani și Adășeni cu localitatea Adășeni.
„Ce vreau să vă spun este că am mai primit în laborator o probă din localitatea Horia, care acum este în lucru în laborator. Pe după-amiază vom primi răspunsul și dacă este pozitiv vom trimite în această noapte la București. Dacă răspunsul va fi pozitiv și de acolo atunci vom fi nevoiți să prelungim măsurile”, a completat directorul DSVSA.
Reprezentanții DSVSA spun că, anul trecut, s-a efectuat o vaccinare „în covor”, adică pe o suprafață mai largă, tocmai din cauza numărului crescut de focare de rabie (n.r. 16 focare de rabie constatate în județ în 2023).
Aceștia spun că măsura luată atunci a ajutat la stoparea focarelor și la împiedicarea apariției unor alte surse.
„Trebuie să recunoaștem că în 2023, făcând o zonă de vaccinare în covor la toate speciile receptive din comunele de graniță către Ucraina, pentru că anul trecut era foarte clar că de acolo vin cazurile de rabie, a ajutat la stoparea focarelor. Am solicitat o cantitate mai mare, dublă, de aplicare a vaccinului cu avionul în perioada noiembrie – decembrie. Până în acest moment am avut liniște. Dacă vor mai apărea focare vom solicita prin CLCB același protocol”, a completat Teodor Harabagiu.