PRIMIM DE LA CITITORI: Sinistratii de la Radauti-Prut, in continuare fara apa potabila!

La inundatiile de anul trecut, localitatea Radauti-Prut a fost cea mai afectata zona din nordul tarii. Dincolo de faptul ca au ramas fara case, sinistratii s-au confruntat si cu o alta problema grava: lipsa apei potabile.

In luna octombrie a anului 2008, odata cu vizita lui Calin Popescu Tariceanu la Radauti-Prut se anunta si finalizarea primei fantani dupa ravagiile de la sfarsitul lunii iulie.

Autoritatile anuntau atunci ca Guvernul a alocat 600 de milioane de lei vechi pentru amenajarea fantanilor, 200 de milioane fiind destinati locuitorilor din Baranca, iar 400 pentru cei din Radauti Prut.

Subprefectul de atunci, David Salgau, spunea  la acel moment ca, daca sumele respective nu sunt de ajuns, se va avea in vedere un proiect pentru aducerea apei in retea, mai ales ca existau posibilitati in acest sens.

La doua luni de la prima fantana de dupa inundatii, Autoritatea de Sanatate Publica Botosani atentiona populatia din zonele sinistrate ca apa din fantani nu corespunde din punct de vedere chimic. Atentionarea era facuta in urma analizelor la trei dintre fantanile de pe teritoriul localitatii Radauti Prut, fantani construite dupa inundatii.

Solutia pentru potabilizarea apei la Radauti Prut a fost achizitionarea de filtre, in valoare totala de 200 de milioane lei vechi, filtre urmau sa fie utilizate pana in luna mai 2009, dupa care autoritatile trebuiau sa gaseasca solutii pentru ca locuitorii din zona respectiva sa poata beneficia de apa potabila.

Care este situatia la Radauti Prut in luna mai 2009?

"Problema cu care se confrunta localinicii este lipsa apei in fantanile pe care primaria le-a sapat, pe spatiul unde au fost construite casele. Se pare ca nu se ia nicio masura asupra acestei probleme", ne-a transmis Viorica Agrigoroae.

Chiar daca ar exista si alternative, nimeni nu pare interesat de rezolvarea problemei.

"In localitate, inainte de inundatii, exista o conduca la care te puteai racorda cu apa, dar se pare ca primaria nu realizeaza niciun demers pentru a revolva problema", completeaza Viorica Agrigoroae.

Situatia, ni se aduce la cunostinta, este agravata de seceta care incepe sa isi faca tot mai mult simtita prezenta.

"Au fost sapate fantani in locurile in care localnicii au fost mutati in urma inundatiilor de anul trecut. Din cauza secetei, in aceste fantani nu se gaseste niciun strop de apa si oamenii sunt nevoiti sa care cu galetile de la sute de metri. Problema ii afecteaza in special pe batranii care nu se pot deplasa pentru a-si asigura rezerva de apa", incheie Viorica Agrigoroae.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiecție unică la Cinema „Unirea” Botoșani: „Contele de Monte Cristo”, recomandarea săptămânii!

astăzi, 18:45

Bugetul impresionant de peste 40 de milioane de euro al filmului Contele de Monte Cristo a transformat povestea clasică a lui Edmond Dantès într-o experiență vizuală captivantă și p...

Unde te poți angaja la Botoșani: Vezi oferta de locuri de muncă a AJOFM!

astăzi, 17:45

Astfel, pe nível de studii, 21 sunt pentru absolvenții de studii superioare, iar 336 se adresează celor cu studii medii. Pe nível de calificare, 287 de locuri de muncă sunt la disp...

Spectacolul „Tigrișorul Pietrek” se joacă două zile la Teatrul „Vasilache” din Botoșani! (foto)

astăzi, 17:15

Spectacolul se va juca în zilele de joi, 23 ianuarie 2025, de la ora 18:00, și duminică, 26 ianuarie 2025, de la orele 11:00 și 12:30. Regia artistică îi aparține lui Valentin Dobr...