În Căminul Textila locuiesc 99 de familii, dintre care 26 au acumulat mai multe restanțe la plata facturilor pentru încălzire, fapt care a determinat furnizorul de gaze naturale să debranșeze întreaga clădire. Căminul Textila se află în administrarea S.C. Locativa S.A., condusă de Cătălin Flutur, în calitate de director general.
Primarul Ovidiu Portariuc a afirmat că membrii Consiliului Local vor trebui să aprobe în ședința de mâine o soluție pe termen scurt care să permită rebranșarea celor care și-au plătit obligațiile la utilități și o soluție pe termen lung prin care să se asigure investițiile necesare pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale locatarilor din aceste cămine.
Primarul a mai spus că îl va invita pe directorul general al Locativa S.A., Cătălin Flutur, să prezinte în fața Consiliului Local motivele pentru care s-a ajuns din nou în situația debranșării, având în vedere că anterior chiriașii bun-platnici au câștigat în instanță procesele declanșate împotriva Locativa S.A. pentru managementul deficitar în urma căruia s-a mai ajuns la debranșarea apartamentelor.
Vreau să fiu foarte bine înțeles. Mâine în Consiliul Local voi susține exclusiv poziția cetățenilor bun-platnici care nu trebuie să aibă de suferit pentru că alții nu și-au achitat facturile către furnizorii de utilități. Voi cere conducerii Locativa să explice de ce a permis acumularea acelor datorii, mai ales că această situație s-a mai întâmplat în trecut, a declarat primarul.
Ovidiu Portariuc a mai adăugat că va propune consilierilor locali să aprobe ca S.C. Locativa S.A. să achite din fondurile de rezervă datoriile acumulate la furnizorii de utilități, urmând ca ulterior să recupereze sumele de la locatarii rău-platnici. În opinia primarului, membrii Consiliului Local trebuie să ia măsuri pentru a obliga Locativa S.A. să întreprindă acțiunile necesare pentru a nu mai permite acumularea datoriilor către furnizorii de utilități.
Consider că dacă Locativa S.A. și-ar fi făcut treaba și ar fi luat măsuri să nu se ajungă la un volum atât de mare al datoriilor, nu ne-am fi aflat în acestă situație, în care oamenii de bună credință au de suferit, laolaltă cu rău-platnicii. Primăria nu poate interveni direct în acestă privință, dar voi cere Consiliului Local să adopte măsuri ferme pentru ca Locativa să nu mai ajungă în situația asta. Acum pe termen scurt, singura soluție pe care o văd e ca Locativa S.A. să achite datoriile din fondurile de rezervă, urmând ca apoi să recupereze banii de la datornici. Sper ca domnul Flutur să fi prevăzut o astfel de rezervă în bugetul societății, a subliniat Portariuc.
De asemenea, primarul a subliniat că, până în prezent, Primăria Municipiului Botoșani a onorat toate solicitările de finanțare primite din partea S.C. Locativa S.A. pentru lucrările de întreținere a căminelor sociale. Pe de altă parte, Curtea de Conturi a stabilit că Primăria nu poate interveni în execuția bugetului S.C. Locativa S.A., întrucât această societate nu este subordonată primarului, ci Consiliului Local.
Primăria a fost pregătită mereu să răspundă la solicitările de finanțare din partea Locativa. Dar noi nu putem să luăm decizii în locul domnului Flutur. Locativa trebuie să fundamenteze necesarul de investiții pentru asigurarea unor condiții decente de locuit în acele cămine, iar apoi, pe baza unei Hotărâri a Consiliului Local, Primăria poate aloca sumele necesare, a explicat primarul.
Comunicat de presă Primăria Botoșani