Primarul din Sf. Gheorghe: Vom realiza autonomia Ţinutului Secuiesc!

Primarul din Sf. Gheorghe: Vom realiza autonomia Ţinutului Secuiesc!
Antal Arpad, lider local al UDMR şi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, şi-a exprimat, joi, convingerea că se va realiza autonomia Ţinutului Secuiesc, alături de 20 de milioane de români. El a adăugat că Tirolul de Sud este un model de urmat de maghiarii şi românii din secuime.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care este şi liderul local al UDMR, le-a declarat jurnaliştilor că Tirolul de Sud este un model de urmat de maghiarii şi românii din secuime.

Declaraţia acestuia a avut loc cu ocazia simpozionului "Drumul regiunii autonome Alto-Adige-Sudtirol din Italia, o fostă problemă - un succes actual ca regiune multilingvistică din Europa", care a avut loc în sala de şedinţă a Consiliului Judeţean, la eveniment fiind prezenţi mai mulţi specialişti din Tirolul de Sud, scrie MEDIAFAX.

"Iată că 60 de milioane de italieni, care au fost vehement împotriva ideii de autonomie, au acceptat-o până la urmă şi peste 100.000 de italieni care trăiesc în Tirolul de Sud şi-au dat seama că şi ei au de câştigat din această autonomie. Iată că s-a demonstrat că se poate realiza autonomia prin dialog şi deschidere", a spus Antal.

Primarul a spus că mesajele în privinţa autonomiei au fost "extrem de clare şi pozitive", dilema fiind dacă acestea au fost recepţionate şi dacă s-a în`eles că nimeni nu poate solicita comunităţii maghiare să nu ceară autonomia.

"Reacţia românilor faţă de aceste solicitări este extrem de importantă. (...) Cred că depinde foarte mult de noi toţi când se va realiza autonomia Ţinutului Secuiesc. Dacă avem inteligenţa şi luciditatea necesare putem să o avem foarte repede, în condiţii extrem de bune, dar dacă o parte nu are luciditatea necesară s-ar putea să dureze mai mult. (...) Sunt însă sigur de faptul că vom realiza autonomia Ţinutului Secuiesc, împreună cu cele 20 de milioane de români", a spus Antal.

La rândul său, preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a declarat că 11 dintre cele 27 de state ale Uniunii Europene asigură autonomie culturală sau teritorială pentru minorităţile etnice, iar exemplele pozitive din Europa nu se pot ascunde.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Se întâmplă lângă noi: Tânăr din Suceava, victimă a înșelătoriei online, ce recomandă oamenii legii!

astăzi, 10:43
17

Sâmbătă,18.05.2024, ora 10:15, Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată de către un tânăr despre faptul că a fost înșelat cu suma de 900 lei de către o persoan...

Cine e profesorul Daniel Botezatu?

astăzi, 09:15
87

Începând din 1884, când piesa „O scrisoare pierdută”, a lui Caragiale, a fost pusă în scenă, celebra întrebare a cetățeanului turmentat, „Eu pentru...

LOC DE DAT CU… EPIGRAMA (302)

astăzi, 08:42
30

După ce am citit câteva cărţi valoroase  de epigrame scrise de George Eftimie, am în faţă, de data aceasta, un volum de poezii: „Reverberaţii din Ţara Luanei” (Edit...