Primariile vor fi obligate sa infiinteze puncte de colectare a deseurilor electronice

Autoritatile publice locale vor avea obligatia de a infiinta si gestiona puncte de colectare a deseurile de echipamente electrice si Electronice (DEEE-urilor), dar si de a colecta aceste deseuri de la gospodariile particulare, potrivit unui act normativ adoptat de Executiv, miercuri.

Actul normativ urmareste imbunatatirea performantelor privind protectia mediului ale tuturor operatorilor implicati in ciclul de viata al echipamentelor electrice si electronice, ca de exemplu: producatori, importatori, distribuitori, consumatori si, in mod deosebit, ale acelor operatori economici care sunt direct implicati in colectarea, tratarea, reciclarea, valorificarea si eliminarea nepoluanta a deseurilor de echipamente electrice si electronice.

Aceasta hotarare vine in intampinarea angajamentelor asumate de Romania prin Tratatul de Aderare in domeniul gestionarii eseurilor de echipamente electrice si electronice. Printre prevederile introduse se numara posibilitatea implementarii tuturor modalitatilor de garantie financiara prezente in Directiva 2002/96/CE.

Printr-o alta prevedere se creaza posibilitatea autoritatilor publice locale de a realiza colectarea DEEE-urilor de la gospodariile particulare la punctele de colectare si de a infiinta si gestiona aceste puncte de colectare.

Hotararea adoptata stabileste, de asemenea, rate procentuale corespunzatoare obligatiilor producatorilor de EEE de a colecta DEEE de la populatie, inlocuind valoarea, exprimata cantitativ asa cum este legiferat in momentul de fata.

Potrivit Ministerului Mediului, aceste prevederi vor fi completate prin norme metodologice in termen de 90 zile de la publicarea hotararii in Monitorul Oficial.

Totodata, distribuitorii si cumparatorii sunt obligati sa solicite vanzatorului dovada inregistrarii in registrul producatorilor de EEE.

Prin aprobarea acestui act normativ, Hotararea Guvernului nr. 448/2005 privind deseurile de echipamente electrice si electronice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 491 din 10 iunie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 18:04
192

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

astăzi, 17:52
149

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...

Amenzi de 12.000 de lei aplicate de jandarmi în minivacanța de 1 Mai, botoșăneni prinși cu droguri de risc!

astăzi, 17:14
42

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii...