Primariile confirma: Amenzile pentru proprietarii care nu si-au asigurat locuinta se aplica abia din august 2012

Primariile confirma: Amenzile pentru proprietarii care nu si-au asigurat locuinta se aplica abia din august 2012
Desi reprezentantii CSA si PAID au precizat in numeroase randuri ca ultima zi pentru incheierea unei polite de asigurare obligatorie a locuinte este 5 august 2011, urmand ca, dupa aceasta data, proprietarii neasigurati sa primeasca amenda, mai multe primarii au confirmat ca politele PAD pot fi incheiate pana la data de 4 august 2012 inclusiv. 
 
AvocatNet.ro a transmis solicitari primariilor de sector si ale principalelor orase din tara pentru a vedea care este stadiul aplicarii sanctiunilor prevazute de Legea nr. 260/2008, si anume amenda de la 100 la 500 de lei pentru proprietarii care nu incheie o polita de asigurare obligatorie a locuintei impotriva dezastrelor.

Astfel, primul raspuns sosit la redactie confirma faptul ca termenul de la care se vor aplica aceste sanctiuni este 5 august 2012.

"In primul an de aplicare al acestei legi, nu se dau amenzi. Legea a intrat in vigoare la 90 de zile de la publicarea Ordinului comun al ministerelor de interne si finante, adica la 5 august 2011. Primele amenzi se vor aplica incepand cu 5 august 2012", au precizat reprezentantii Primariei Sectorului 1.

"Potrivit actelor normative in vigoare, termenul limita pentru incheierea unei asigurari obligatorii a locuintei se implineste la data de 4 august 2012. Prin urmare, amenzile pentru neindeplinirea acestei obligatii vor fi aplicate incepand cu data de 5 august 2012", au spus si reprezentantii Primariei Municipiului Constanta.

Art. 3 alin (1) din Legea nr. 260/2008 prevede ca, incepand cu data la care se implinesc 90 de zile de la data adoptarii normelor de catre Ministerul Administratiei si Internelor si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, emise in aplicarea prezentei legi, persoanele fizice si juridice sunt obligate sa isi asigure impotriva dezastrelor naturale. Normele comune au fost adoptate si publicate abia in data de 6 mai 2011.

Totusi, in decembrie 2010, MAI a precizat ca amenzile vor fi date dupa data de 15 iulie 2011. CSA si PAID au revenit asupra termenului, reprezentantii celor doua instutii insistand ca termenul limita este, de fapt, 5 august 2011. Insa, niciuna din institutii nu a raspuns solicitarii noastre legare de interpretarea legii pentru stabilirea termenului limita.

Pe de alta parte, in data de 25 iulie 2011, cotidianul nostru a publicat un articol referitor la stabilirea acestui termen, demonstrand cu ajutorul unui specialist ca termenul legal pana la care pot fi incheiate asigurari este 4 august 2012 – termen confirmat si de Primaria Sectorului 1.

Faptul ca amenzile nu vor fi aplicate in acest an este confirmat si de Primaria Oradea.

"Nu aplicam amenzi in 2011 pentru neincheierea politelor obligatorii pentru locuinte", a declarat pentru AvocatNet.ro si un reprezentant al departamentului de impozite si taxe din cadrul Primariei Oradea.

Nici Primaria Cluj-Napoca nu va aplica amenzi persoanelor care nu au incheiat o polita PAD. Mai mult, purtatorul de cuvant al primariei, Oana Buzatu, a declarat pentru AvocatNet.ro ca populatia nu este suficient de informata cu privire la obligatia de a incheia o astfel de asigurare.

"Pana in acest moment nu au fost aplicate amenzi pentru cei care nu au incheiat asigurari obligatortii ale locuintelor. In prealabil aplicarii amenzilor, vom proceda la somarea beneficiarilor, pentru ca noi consideram ca nivelul de informare si accesul populatiei la aceste produse nu a fost suficient de bine promovat de catre companiile de asigurare. Am primit foarte multe telefoane de la cetateni care doreau sa stie unde trebuie incheiata aceasta polita pentru ca auzisera de la TV ca se vor da amenzi, dar nu auzisera si unde sa la faca. Prin urmare credem ca inainte de sanctionare e necesar sa li se creeze cetatenilor acces la produs si informare asupra obligatiilor legale pe care le au, amenda nefiind o solutie in acest sens", spune si purtatorul de cuvant al Primariei Municipiului Cluj-Napoca.

Totodata, reprezentanti ai Primariei Municipiului Timisoara, precum si ai primariei Muncipiului Iasi au precizat ca inca nu s-au primit dispozitii privind aplicarea acestor amenzi.

Si Directorul Directiei de Impozite si Taxe Locale din cadrul Primariei Sectorului 5, Reli Armeanca, a confirmat ca, in cadrul institutiei, nu au fost stabilite dispozitii referitoare la data de la care se vor da amenzi proprietarilor care nu au incheiat inca o polita de asigurare obligatorie a locuintei.

In acelasi timp, Primaria Ploiesti a precizat ca Serviciul Public Finante Locale Ploiesti notifica proprietarii care nu au incheiat o polita PAD. De asemenea, acesta spus pentru AvocatNet.ro ca "municipalitatea va lua o decizie referitor la modalitatea de sanctionare a contribuabililor care nu au incheiat o polita de asigurare pentru imobilul detinut".

Totodata, si reprezentantii Primariei Sectorului 4 au afirmat ca nu au fost aplicate amenzi pentru proprietarii care nu au incheiat inca o asigurare obligatorie a locuintei.

Asiguratorii au strans peste 13 milioane de euro din polite PAD si au platit 43 de mii de euro

Conform PAID, pana la 1 august 2011, la nivel national au fost incheiate 780.268 de polite PAD. Dintre acestea, 504.011 au fost incheiate in mediul urban, iar 276.257 in mediul rural. De asemenea, 513.069 de polite sunt incheiate pentru locuintele de tip A – prima fiind de 20 de euro, iar 267.199 pentru locuintele de tip B – prima fiind de 10 euro.

Astfel, pana acum, PAID a strans de la asigurati aproximativ 13 milioane de euro. Potrivit unui comunicat recent al Pool-ului, doar o singura dauna totala a fost achitata pana acum, proprietarul unei case distruse de inundatii primind 20.000 de euro. In total, incepand cu data de 15 iulie 2010 si pana la 1 august 2011, pentru 23 de locuinte au fost platite despagubiri de aproximativ 43.000 de euro.

Conform ultimelor date CSA, au fost incheiate 2,8 milioane de polite facultative, primele brute subscrise in semestrul I al anului curent, aferente asigurarilor facultative incheiate pentru locuinte, fiind de 315,39 milioane lei. Spatiul locativ al Romaniei numara aproximativ 8,38 milioane de locuinte. Asadar, peste 4,6 milioane de locuinte nu sunt inca asigurate.

 

avocatnet.ro/

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 28 de ani din Darabani, prins de polițiști beat la volan!

astăzi, 20:14
17

În cursul zilei de miercuri, 8 mai 2024, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public din orașul Darabani, un autoturism condus de un tân...

Scad prețurile la gaze naturale și electricitate, anunțul ministrului Energiei!

astăzi, 19:23
48

„Au fost emise primele facturi pe luna aprilie la gaze şi energie electrică. Faţă de preţul maxim prevăzut de plafon, preţurile facturate la gaze naturale sunt cu până la 25% mai m...

Târgului Meșterilor Populari se va desfășura în perioada 10-12 mai 2024 la Botoșani

astăzi, 18:43
57

În acest an sunt așteptați la Botoșani 84 de meșteri populari din județele: Botoșani, Suceava, Iași, Vaslui, Neamț, Argeș, Mureș, Prahova, Covasna, Maramureș, Harghita și Republica M...