Prevederile ordinului vor fi duse la îndeplinire de către autorităţile publice locale şi instituţiile publice nominalizate în plan. Nerespectarea măsurilor stabilite în plan se constată şi sancţionează potrivit prevederilor legale în vigoare.
PLANUL DE MASURI prevede:
1. Supravegherea acumulărilor cu potenţial ridicat de risc, astfel:
- Fata Satului, com. Viişoara;
- Corlăteni, com. Corlăteni;
- Modruz 2, com. Prăjeni;
- Buhăceni, com. Truşeşti;
- Iazul lui Iancu, com. Santa Mare;
- Popeni, com. George Enescu.
Acumulările mici vor fi monitorizate cu frecvenţa stabilită pentru Atenţionare de COD GALBEN.
2. Acordarea unei atenţii deosebite pentru supravegherea cursurilor de apă necodificate (mici, de 2 - 3 km), unde, în cursul zilei, apa are o curgere lentă, noaptea îngheţând şi putând provoca inundaţii .
3.Curăţarea rigolelor în localităţi şi, în special în satele cu expoziţie sudică, acolo unde radiaţia solară este maximă.
4. Reînfiinţarea postului hidrometric avertizor în localitatea Pădureni, comuna Coşula.
5. Supravegherea zonelor vulnerabile la formarea de zăpoare din comunele Todireni, Răuseni, Mitoc, Pomârla, Păltiniş, după cum urmează:
•Cerneşti, com. Todireni pe pârâul Cozancea;
•Răuseni si Todireni pe râul Jijia;
•Horodiştea pe râul Prut (există pericol să fie afectată lucrarea de apărare- digul);
•Mitoc, pe râul Prut;
•Pomârla, pe Pârâul lui Martin (există proiect pentru reabilitare pod).
6. Transmiterea cu maximă promptitudine către CLSU/primării către instituţiile/operatorii economici/persoanele fizice din zonele de risc a datelor şi informaţiilor primite de la Instituţia Prefectului – Judeţul Botoşani, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Nicolae Iorga" al Judeţului Botoşani şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Botoşani.
7. Dotarea corespunzătoare a stocurilor de apărare în conformitate cu Ordinul nr. 638/420/2005 M.A.I./M.M.G.A. cu unelte specifice sezonului.
8. Îndepărtarea vegetaţiei forestiere de pe pârâul Molniţa în zona comunelor Mihăileni şi Cândeşti.
9. Asigurarea scurgerii apei provenite din topirea zăpezilor prin şanţuri şi rigole în localităţi, înlăturarea gheţii şi a zăpezii din secţiunea acestora precum şi a altor blocaje existente, deşeuri vegetale (lemnoase).
10. Curăţarea secţiunilor podurilor şi podeţelor, în vederea asigurării scurgerii apei, supravegherea permanentă a acestora, pentru evitarea blocajelor de gheţuri sau a blocării secţiunii cu deşeuri sau material lemnos.
11. Îndepărtarea materialului lemnos din zona formaţiunilor torenţiale şi de pe malurile cursurilor de apă pentru a se evita antrenarea acestora de către apele mari şi crearea de blocaje.
12. Supravegherea permanentă a cursurilor de apă pentru evitarea blocajelor de gheţuri.
13. Pregătirea de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă
Nicolae Iorgaal Judeţului Botoşani a materialului exploziv necesar dislocării unor eventuale zăpoare.
14. Pregătirea personalului care asigură permanenţa la primării, în cazul unor avertizări hidro-meteorologice precum şi a personalului care asigură avertizarea populaţiei din satele aparţinătoare comunelor.
15. Afişarea la toate primăriile a planurilor de situaţie a localităţilor cu delimitarea zonelor de risc la inundaţii din revărsările cursurilor de apă sau scurgerilor de pe versanţi aşa cum sunt ele prevăzute în planurile locale de apărare împotriva inundaţiilor şi a semnificaţiei codurilor de culori pentru fenomenele hidrologice periculoase, precum şi a măsurilor ce trebuie luate de fiecare cetăţean pentru a-şi apăra viaţa proprie şi bunurile din gospodărie.
16. Revederea de către toţi membrii comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă a prevederilor planurilor de apărare împotriva inundaţiilor şi a prevederilor din Ordinul nr. 1.240 din 5 decembrie 2005 privind aprobarea Manualului prefectului pentru managementul situaţiilor de urgenta în caz de inundaţii şi a Manualului primarului pentru managementul situaţiilor de urgenta în caz de inundaţii.
17. Pregătirea personalului serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă în vederea participării la acţiuni operative pentru intervenţie în caz de inundaţii.
18. Pregătirea stocurilor de materiale şi mijloace de intervenţie operativă pentru ca, în situaţia prognozării unor eventuale inundaţii, acestea să fie concentrate în zonele cu un strat semnificativ de zăpadă.
19. Contractele încheiate de către consiliile locale/primării cu operatorii economici, pentru asigurarea materialelor şi mijloacelor de intervenţie la nivel local, să fie analizate de către comitetele locale pentru situaţii de urgenţă.
20. Promovarea lucrărilor de investiţii pe pârâurile Buhai şi Miletin.
21. Transmiterea la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă
Nicolae Iorgaal Judeţului Botoşani a planului cu măsurile dispuse la nivelul fiecărei unităţi administrativ teritoriale.