Primarii risipitori vor fi inlocuiti cu judecatori sindici

Expertii in politici publice sustin ca declararea falimentului primariilor trebuie urmata de destituirea primarului incompetent si de impiedicarea acestuia de a mai candida.

Guvernul vrea sa bage in faliment primariile cheltuitoare. Gratie acestei masuri, salutata de expertii in politici publice, primarii risipitori si-ar putea pierde scaunele, in favoarea judecatorilor sindici, magistrati care organizeaza si conduc intreaga procedura a insolventei sub autoritatea tribunalului.

Legislatia pentru intrarea in incapacitate de plata a primariilor se afla in curs de elaborare, conform angajamentului de inlaturare a risipei din sectorul public, asumat de Guvern fata de FMI.

Acest angajament prevede ca toate primariile care solicita resurse suplimentare sau incalca regulile fiscale vor fi obligate sa semneze cu Guvernul "programe de ajustare".

Programele in cauza vor contine masuri pentru solutionarea depasirilor de cheltuieli si a dezechilibrelor fiscale, sanctiuni pentru vinovati si, nu in ultimul rand, masuri de restructurare a costurilor.

Expertii in politici publice apreciaza ca declararea falimentului primariilor trebuie insotita nu doar de inlaturarea temporara a primarului incompetent si de inlocuirea lui cu judecatorul sindic sau cu un reprezentant al administratiei centrale, ci si de destituirea acestuia, cu interzicerea dreptului de a mai candida.

"Legea falimentului este o lege buna, dar ea trebuie sa stipuleze pierderea mandatului de primar, nu doar preluarea primariei de un profesionist si inapoierea ei primarului dupa rezolvarea problemelor financiare. Ar fi insa o obraznicie ca o primarie de comuna sa fie declarata in faliment, iar primarul sa vina cu zambetul pe buze la Bucuresti sa ceara bani, cum se intampla acum, cand, din cele peste 3.200 de comunitati locale, 1.400-1.500 sunt falimentare", arata Adrian Moraru, director adjunct al Institutului pentru Politici Publice (IPP).

Moraru spune ca mai potriviti pentru a prelua primariile falite sunt fostii prefecti, inaltii functionari publici sau inspectorii guvernamentali, decat judecatorii sindici care aplica masuri strict financiare. Expertul mai arata ca primariile sunt declarate falite si in alte tari, pierzandu-si din active in favoarea creditorilor.

Sursa: Romania Libera

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vasile Miriuță, ultimul meci la Poli Iași? Ce spune Cornel Șfaițer despre o eventuală demisie!

Saturday, 17 May 2025

Echipele Poli Iași și Petrolul Ploiești sunt la egalitate în clasament, însă pot retrograda în ultima etapă. Ambele au 28 de puncte, nu mai pot retrograda direct, dar au nevo...

Femeie dispărută: Polițiștii botoșăneni solicită sprijinul comunității!

Saturday, 17 May 2025

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 54 de ani, din comuna  Șendriceni, care în anul 1992 a părăsit domiciliul, iar până în pr...

Alegeri prezidențiale 2025, turul 2, în diaspora: Prezența la urne la ora 15:00!

Saturday, 17 May 2025

Mobilizare enormă la vot în străinătate în turul al doilea al alegerilor prezidențiale 2025, cu o prezență la urne în diaspora aproape dublă față de primul tur de acum două...